Sürgün ve Krallık – Albert Camus

20 Eki Sürgün ve Krallık – Albert Camus

Sürgün ve Krallık, Albert Camus’un okuduğum ikinci kitabı. İlk kitabı olan Yabancı gibi bir etki zaten beklemiyordum. Beklentilerim oldukça düşüktü. Fakat elimdekinin bir Albert Camus kitabı olduğunu biliyor ve ona göre içimde bir istek bir beklenti olduğunuda biliyordum. Fakat üzülerek söylemem gerekir Yabancı’nın verdiği hissiyatı Sürgün ve Krallık’ta bulamadım.

6 öyküden oluşan Sürgün ve Krallık, klasik öykü kitapları tadında ilerliyor. Öyküler sırasıyla; Aldatan Kadın, Dönme ya da Karışık Bir Kafa, Dilsizler, Konuk, Jonas ya da Resim Yapan Ressam, Büyüyen Taş. Anlatılmak isteneni tam anlama ya da anlamama gibi bir duruma düşmeniz elbette olası fakat bana göre kitapta olmayan değil olamayan şey şu; İçine alıp, öyküyü size yaşatamıyor. Elbette bu çeviri ile alakalı olabilir. Elbette bu okunduğu zamana göre değişiyor olabilir. Bunlara hak veriyorum. Fakat benim için, bana o an için hitap edip, beni alıp götüremedi hikayesine. Belki daha başka bir zaman daha başka bir psikoloji ile tekrar başlanmalıdır.

Kitapta her daim meraklandıran bir tema olmamasına rağmen, betimlemeleri ve anlatımında ki yoğun detay tadı ile size bir sonraki sayfayı çevirtiyor yazar. Fakat bir süre sonra standarta bağlıyor ve yarılara gelipde halen alamadığınız tadı aramayı bırakırken, bitsin diye okumaya başlıyorsunuz.

Albert Camus külliyatına başlamak için doğru bir kitap değil Sürgün ve Krallık. Başka bir kitap seçin, örneğin Yabancı gibi. Pişman olmayacağınızdan eminim.

İyi okumalar.

Kitap adı: Sürgün ve Krallık
Orijinal adı: L’Exil et le Royaume
Yazar: Albert Camus
Çeviri: Tahsin Yücel
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 142
Baskı: 2009
Tür: Hikaye, Öykü

Hemen satın alın

Sürgün ve Krallık - Albert Camus

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend