09 Nis Sürgün Gezegeni – Ursula K. Le Guin
Sürükleyici değildi yani bana göre sürükleyici değildi. Belki çeviridendir belki kitaptandır bilemiyorum. Ursula K. Le Guin kitaplarında daha doğrusu bir kaç öyküsünde bunu yaşadım. Öyle sanıyorum ki bazı hikayeler oldukça sıradan ve tam olmamış bir tat bırakıyor.
İthaki Bilimkurgu klasikleri serisinde şu ana kadar okumaktan zevk almadığım ya da okumasam da olurmuş dediğim, zaman kaybı olarak gördüğüm bir kitap çıkmadı. Çok iyi eserler ile devam ediyor seri. Fakat Sürgün Gezegeni nedense bu seride sıkılarak okuduğum kendimi veremediğim bir kitap oldu. Nedeni belki de bir serinin ortalarda ki bir kitabı olmasıdır. Belki çeviri ile bir sıkıntıdır bilemiyorum ama her halükarda olmadı yani kendimi veremedim ve bir an önce bitsin diye okudum.
İthaki yayınları bir serinin ortalarında olan bir kitabı basıp diğerlerini basmamak ya da böyle ortadan başlamak gibi bir hata yapmazdı diye düşünüyorum. Fakat sanıyorum bu sorunun en büyük nedeni bu. Tabi bazı kitaplar vardır seriden bağımsız olarak da okunsa sizi içine alır ve sürükler. Fakat bu kitapta ne yazık ki böyle bir durumda olmuyor.
Çok uzatmaya gerek yok diyorum. Eğer Ursula okuyacaksanız yanlış bir başlangıç olur Sürgün Gezegeni. Eğer İthaki Yayınlarının bilimkurgu serisine başlangıç yapacaksanız ve kısa bir kitapla başlamak iyi olur diye düşünüyorsanız bu daha büyük bir yanlış olur. Size tavsiyem serinin kitaplarını alın, ama okumaya Maymunlar Gezgeni, Çocukluğun Sonu, Zaman Makinesi, Cesur Yeni Dünya veya Dr. Moreau’nun Adası gibi bir kitapla başlayın. Sürgün Gezegeni bu seri içinde okuyacağınız son kitap olsun.
İyi okumalar.
Kitap adı: Sürgün Gezegeni
Orijinal adı: Planet of Exile
Yazar: Ursula K. Le Guin
Çeviri: Ekin Odabaş
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa: 144
Baskı: 2016
Tür: Bilim Kurgu
Sürgün Gezegeni – Ursula K. Le Guin
Arka kapak;
“Otorite kişinin kendisinden mi kaynaklanır, yoksa etrafındakilerden mi?”
Ursula K. Le Guin, bilimkurgu ve fantazi edebiyatına damga vurmuş en büyük yazarlardan; türün kraliçesi. Kitapları ve fikirleriyle hem okurlara hem de yazarlara ilham veren Le Guin, erken dönem eserlerinden Sürgün Gezegeni’nde bizi ötekilik, önyargı, varoluş ve yuva özlemi gibi olgular üzerine derin bir yolculuğa çıkarıyor.
Galaksinin karanlık tarafındaki Sürgün Gezegeni’nde iki büyük halkın mücadelesi hep süregelmiştir: Alterralılar ve Tevarlılar. Gezegenin yabancıları ve “ötekileri” olan Alterralılar -diğer adıyla yabansoylular eski güçlerini kaybetmiş, nüfusu gittikçe azalan bir halktır.
Tevarlılar diğer adıyla izcanlılar “ötekiler”den hoşlanmayan, muhafazakâr, geri kalmış, ilerlemeye kapalı bir topluluktur.
Güney Göçü başlayıp Gaallar güneye doğru ilerleyince büyük savaş kapıya dayanır. Alterralılar ve Tevarlılar bir araya gelip ortak düşmana karşı savaşacak ya da yaklaşan uzun kışla birlikte felakete sürükleneceklerdir. Rolery ve Agat’ın sıradışı hikâyesi de işte bu süreçte başlar.
Mülksüzler ve Karanlığın Sol Eli’nin de dahil olduğu Hainish Cycle’ın bir parçası olan Sürgün Gezegeni, toplumsal ve düşünsel yargılara etkileyici bir dokunuş.
-Ursula K. Le Guin’in önsözüyle-
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Yorum yok