Resimli Adam – Ray Bradbury

11 Ağu Resimli Adam – Ray Bradbury

Her resim bir hikaye anlatır bize. Kitap bu basit sözün yansımasıyla başlıyor. Resimli adam gelecekten gelen bir cadının büyüsüyle vücudunda sürekli hareket eden ve değişen resimlerle yaşamaktadır. Bu resimlerin her biri geleceğe dair bir hikaye anlatır.
Onunla karşılaşan adamlardan biri gece olduğunda resimli adamın vücudunu izler ve kitap boyunca sizi oradan oraya sürükleyecek onlarca hikayenin kapıları aralanmış olur.
Roket adamlar, Marslılar, gezegenler arası yolculuklar, dünyanın sonuna dair çarpıcı görüntüler ve daha pek çok bilim kurgu hikayesi sunuyor kitap bizlere. Fakat bununla da kalmıyor. Psikolojik tahliller, insan davranışları, ırkçılık, Fahrenheit 451’de de okuduğumuz üzere yok edilen kitaplar üzerine distopik kurgular ve aralarında Poe, Charles Dickens gibi önemli yazarların da bulunduğu karakterlerin can buluşu da Resimli Adam’ın salt bilim kurgudan çok daha fazlası olduğunu kanıtlıyor.
Bu hikayelerin hepsi çok çok değerli olsa da kimi hikayeler okuyucuyu derinden etkiliyor ve hikaye aniden bittiğinde üç beş sayfada sizi esir edebilen kurgudan aslında koca bir kitap çıkabileceğini düşünürken buluyorsunuz kendinizi.

Kimi sözler var ki insanın defalarca okuyası geliyor. Örneğin Coppard’ın ağzından şu cümleler dökülüyor:
“Kim olduğumu merak ediyorum. Hangi dünya zihninde sürüyor varlığım? Afrika’da bir kulübede mi? Bir münzevi öykülerimi mi okuyor? Zaman ve bilimin rüzgarına karşı duran tek mum o mu? Beni bu asi sürgünde hayatta tutan titrek ışık o mu? Yoksa küçük bir çocuk unutulmuş bir tavan arasında, son anda mı buldu beni? Dün gece çok hastaydım, iliklerime kadar hasta olduğumu hissettim. Vücudun vücudu olduğu gibi ruhun da vücudu vardır ve bu ruh vücudu parıldayan her tarafıyla ağrıdı ve geçen gece mum olup eridiğimi hissettim. Sonra birden doğruldum, yeniden alev almıştım! Tozun hapşırttığı bir çocuk, Dünya’da bir yerlerde sarı bir tavan arasında benim yıpranmış, zamanın benek benek bıraktığı bir kopyamı bulmuştu çünkü!”
Bir yazarın eseriyle yaşadığını, onunla can bulduğunu anlatan ustaca kurulmuş cümleler karşısında insan öldükten sonra yanabilecek bir mum bırakmak uğruna yazma isteğiyle doluyor.

Ve bir de küçüklüğümden beri aklımda dolaşan bir düşüncenin sözlere dökülmüş haliyle karşılaştığımda şaşırdım ve mutlu oldum:
“Hepimiz aptalız. Hem de her zaman. Sadece her gün farklı türden aptalız. Sanıyoruz ki bugün aptal değiliz, dersimizi aldık. Dün aptaldım ama bu sabah değilim. Ertesi gün anlıyoruz ki, evet, o gün de aptaldık. Bence bu dünyada büyümenin ve ilerlemenin tek yolu mükemmel olmadığımızı kabul edip buna göre yaşamaktan geçiyor.”

Gözüm kapalı tavsiye edebileceğim kitaplar listesinde ilk sıralara yerleşen Resimli Adam’ı umarım okur ve seversiniz 🙂

Kitap adı: Resimli Adam
Özgün adı: The Illustrated Man
Yazar: Ray Bradbury
Çeviri: İlker Sönmez
Yayınevi: İthaki
Sayfa: 344
Baskı: 2012
Tür: Bilim Kurgu, Roman

Hemen satın alın

resimli-adam-ray-bradbury-22

#Resimli Adam – Ray Bradbury #Resimli Adam #Ray Bradbury

Zeynep Yılmaz
zeynep96yilmaz@gmail.com

1996 İzmir doğumlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenci olan okuyucumuz, kitap okumayı ve yazmayı çok seviyor.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend