Piramit – William Golding

26 Eyl Piramit – William Golding

Piramit, William Golding’in kendi hayatından da kesitler sunduğu, toplumun tabakalarından bahsettiği eşsiz eseridir. Piramit’te İngiliz taşrası hayatına götürür bizleri. Bu hayatta çok sert çizgiler vardır insanların sınıfları arasında. Bunu her aşamada her anda gözüne sokarlar insanın. Zaten hassas bir denge vardır ve bu denge asla sarsılmaz. Bir şey söylemeye gerek yoktur. Zaten kimin ne olduğu ve ne olacağı bellidir.

William Golding’in okuduğum ikinci kitabı olan Piramit’te farket ettim ki William Golding’in anlatım üslubu mükemmel. Tabi çeviri de mükemmel olunca karşınıza çok iyi bir eseri çok iyi bir şekilde kendi dilinizde okumak düşüyor okuyucuya. Kitaba bir gencin -Oliver- hayatından kesitler ile başlıyoruz. Oliver Oxford Üniversitesinde eğitim görecek olan, bir ergendir. Her ergen gibi onunda ayarsız olarak yaptığı hatalar bulunmaktadır. Tabi bir de zapt edemediği enerjisi. Yaşadıkları yerleşim yerinde bir de güzeller güzeli bir kız vardır. Fakat bu kız mahalledeki üst sınıfdan bir gençle dolaşmaktadır. Oliver buna çok sinirlenir ama birşey yapamaz. Fakat olaylar gelişir ve bir şekilde kıza yardımcı olur. Bu yardımından sonra küçük bir ödül alır. İlerleyen zamanlarda ödül daha büyük olur.

İlk hikayemiz bu şekilde başlıyor ve gelişiyor. Sonrasında Oliver’in hayatından iki hikaye daha okuyoruz. Bazı zaman trajediye dönüşen bazı zaman ise komik olan bu yaşam kesitinde aslında tek bir sorun vardır. İngiliz sınıflandırmaları. Aileleri parçaladığı gibi, insanların yüreklerini de parçalamaktadır. Fakat bunun farkında bile değillerdir. Farkında olan bireyler ise toplumun değer yargıları arasında ezilip, sesleri kesilene kadar sıkıştırılmaktadırlar.

William Golding’in bu güzel kitabını herkesin okuması için tavsiye ediyorum. Okuyun okutun.

İyi okumalı günler dilerim.

Kitap adı: Piramit
Orijinal adı: The Pyramid
Yazar: William Golding
Çeviri: Armağan İlkin
Yayınevi: İş Bankası Yayınları / Modern Klasikler Dizisi
Sayfa: 232
Baskı: 2015
Tür: Roman

Hemen satın alın

piramit-william-golding

#Piramit – William Golding #Piramit #William Golding


Tanıtım Bülteninden…
Golding, kendi yaşamından izler taşıyan Piramit’te bizi II. Dünya Savaşı öncesinde İngiliz taşrasının “sınıf takıntılı” ve boğucu ortamına götürür. İnsanların katı bir toplumsal hiyerarşiye göre konumlandığı, herkesin kendi yerini bildiği bu kasabada birbirine hiç temas etmeyen hayatlar sürülür. Anlatının henüz yetişkin dünyasındaki ilişkileri kavrayamamış bir gözlemcinin, genç ve toy Oliver’ın bakış açısından aktarılması ise ironiktir. Piramit, 1920’lerden 1940’lara uzanan yeniyetmelikten yetişkinliğe geçiş sürecine tanıklık ettiğimiz Oliver’ın çocukluğuna ve gençliğine ait trajik olduğu kadar da komik üç hikâyeden oluşur.

Romanın başında sosyal merdivende yükselmek üzere ilk adımı atarak Oxford Üniversitesi’ne başlamaya hazırlanan Oliver, hem alt-orta sınıftan gelen anne babasının “sınırlı” dünyalarına hem de kasabanın daha yüksek sınıftan sakinlerine karşı öfke doludur. Toplumsal tabakalaşma ve sınıf bilincine dayanan bu “piramit” benzeri yapı, Oliver’ın kişisel olarak aşması gereken bir engeldir.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend