Kral Oidipus – Sophokles

05 Ağu Kral Oidipus – Sophokles

Kral Oedipus, Sophokles tarafından yazılan bir Yunan tragedyasıdır. Sahnelendiği zaman ise MÖ 428 yılıdır. Bu kadar eski olması sizi uzaklaştırmasın çünkü o yıllardan bu yıllara insanların davranışları arasında çok büyük farklılıklar olmamış.

Kral Oedipus, Apollo tarafından lanetlenen bir kraldır. Babasını öldürüp annesiyle evlenmek gibi oldukça enteresan bir durum onun kaderidir. Bunu öğrenen annesi ve babası onu bebekken ayaklarından bağlayıp bir çobana verirler. Onu bir yere atmasını ya da öldürmesini isterler. Fakat çoban bebeğe kıyamaz onu öldüremez. Ne yapacağını düşünürken çocukları olmayan kral ve kraliçe gelir aklına. Bebeği onlara verirsem iyi olur hem bebek için hemde kral ve kraliçe için diye düşünür. Fakat çocuğun kral ve kraliçenin çocuğu olması kaderin önüne geçemez…

Sophokles eserlerinde ki sert gerçekçilik ve anlaşılması zor insan ilişkileri, Kral Oidipus ile devam ediyor. Bir insan bunu nasıl yapar ya da oğul ile anne nasıl olur gibi benzeri sorular içinde kendinizi bulacağınız ama bir zaman sonra Sophokles’in size cevaplar vereceği bir eser. Tabi kimi zaman cevapları size de bırakabiliyor.

İyi okumalar.

Kitap adı: Kral Oidipus
Orijinal adı: King Oedipus
Yazar: Sophokles
Çeviri: Bedrettin Tuncel
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 56
Baskı: 2016
Tür: Tiyatro

kral-oidipus-sophokles

Kral Oidipus – Sophokles

Arka Kapak;
Sophokles (MÖ 495-406): Yunan tragedyasının en önemli yazarları arasında adı ilkönce hatırlanan Sophokles, konuları işleyişi ve oyundaki karakterleri canlandırılmakta ustalığıyla ayrı bir yere sahiptir.
Tiyatro tekniğini geliştirmiş, diyaloglara, dekor ve kostüme önem vermiştir. Tragedyalarında dönemin yazarlarında rastlanmayan derli toplu bir iç yapı görülür. Eserlerinde yazgı sorununu her zaman ön planda tutar. Katıldığı yarışmalarda yirmiden fazla ödül almıştır. Yüz yirmi üç tragedya yazan Sophokles’in eserlerinden sadece Aias, Antigone, Kral Oidipus, Elektra, Trakhis Kadınları, Philoktetes, Oidipus Kolonos’ta günümüze ulaşabilmiştir.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend