15 Oca Grafik Kanon – Russ Kick
Grafik Kanon çoktandır okuma listemde dolaşan bir toplama eserdi. Hakkında hep güzel şeyler duymuştum. İyi ve güzel bir okuma olacağından emindim. O yüzden acele etmiyordum. Fakat beklentilerimi gereksiz yere yükseltmişim…
Gerçekten güzel bir çalışma ve evet çok büyük emek var ama beklediğim kadarını bulamadım. Belki diğer ciltlerde değişir fikrim diye düşünerek tüm ciltleri okudum. Fakat sonuç değişmedi. Farkındayım büyük bir emek, ama beni etkileyemedi ve bir kaç öyküde okurken sıkıldım. Bazı kısımlarda neden böyle basit ve yarım anlatılmış diye düşündüm. Bazı hikâyelerde ise çok ortadan bir yerinden anlatılmış ve bu yüzden ne bir şey anlaşılabiliyor, ne de bir merak uyandırabiliyor. Eğer anlattığı eseri okumadıysanız zaten eserden de soğuyorsunuz. Okuduysanız bu böyle mi anlatılır? Sorusunu soruyorsunuz. Kısacası ben sevemedim. Üç ciltlik dev bir çalışma ve içinde güzel anlatımlar, çok iyi çizimler de var fakat genel olarak ele alacak olursam ben beğenmedim.
Peki, hiç mi beğendiğim hikâyeler, ne güzel çizilmiş yahu dediğim yerler olmadı? Elbette oldu, hem de oldukça çok var. Çizimler konusunda zaten bir şey diyemem. Hepsi birbirinden itinalı, birbirinden iyi ve güzel çizimler. Bir kaç hikâye de oldukça güzel bir şekilde özet anlatım olarak sunulmuş. Zaten bu kadar büyük bir toplamada, elbette insanları yakalayan çalışmalar olacaktır.
Benim için en rahatsızlık verici yanı, yarım yamalak bir şekilde işlenmiş hikâyelerdi. Böyle anlatılmaz ki dediğim çok fazla çalışma oldu. Bunların arasında bazıları hiç olmayacak şekilde oldurulmaya çalışılmaz, zorlanmış, esnetilmeye çalışılmış ama esneyemediği için kırılmış çalışmalar olmuş. Tabi bu işin bencesi, belki sizler daha farklı bir tat yakalarsınız bilemiyorum.
İyi okumalar.
Kitap adı: Grafik Kanon
Orijinal adı: The Graphic Canon
Yazar: Russ Kick
Çeviri: Kolektif
Yayınevi: Kolektif Kitap
Sayfa: 1572
Baskı: 2013
Tür: Çizgi Roman
Grafik Kanon – Russ Kick
Arka kapak;
Efsanevi Grafik Sanatçıları ve İllüstratörler İle Dünya Edebiyatının Öne Çıkan Eserleri Bir Arada!
New York Times çoksatanlar listesine giren Grafik Kanon, MÖ 4000’lerden başlayıp 20. yüzyılın sonuna kadar öne çıkmış klasik edebiyat eserlerini çizerlerin hayal güçleriyle buluşturan üç ciltlik bir antoloji. Toplamda yaklaşık 1700 sayfa eden çalışmada 190 edebiyat eseri 130’dan fazla sanatçı tarafından yorumlanıyor. Çoğu okurun tanıdığı edebiyat eserlerinin yanı sıra daha önce belki hiç duymadığı eserlerin dahil edildiği antoloji, sadece Batı’dan değil, Uzak Doğu ve Orta Doğu’dan çıkmış önemli isimlere de ev sahipliği yapıyor.
Her cilt Amerika’daki yayın tarihinden altı ay sonra Kolektif Kitap tarafından Türkiye’de de yayımlandı ve güzel eleştiriler aldı.
1. Cilt: Gılgamış Destanı’ndan Shakespeare ve Tehlikeli İlişkiler’e
2. Cilt: “Kubilay Han”dan Bronte Kardeşler ve Dorian Gray’in Poertresi’ne
3. Cilt: Karanlığın Yüreği’nden Hemingway ve Tükenmeyen Nükte’ye
“Genç kuşaklara klasikleri sevdirecek bir üslup ve çizgi… Yılbaşı için verilecek en güzel hediyelerin başına koyarım bu kitabı. Klasikleri bir de böyle okutalım.”
-Doğan Hızlan, Hürriyet-
“Gılgamış Destanı’yla açılan ve David Foster Wallace’ın Tükenmeyen Nükte’siyle kapanan Grafik Kanon edebiyat tarihinin öne çıkan eserlerini görsel bir dille anlatarak eşsiz yapıtlar arasına girmeyi başarıyor.”
-Levent Cantek, Radikal Kitap-
“Bu kitap, uzun zamandır gördüğüm en mükellef ziyafet sofralarından biri.”
-Gülenay Börekçi, Egoist Okur-
“Yılın grafik edebiyat olayı!”
-Publisher’s Weekly-
“Grafik Kanon’da her sayfayla birlikte tavşan deliğinde daha da derinlere düşüyorsunuz ve siz farkına varmadan saatler geçiyor.”
– New York Times Book Review, “Editör’ün Seçtikleri”-
“Son yıllarda hayata geçirilen en iddialı ve başarılı edebiyat projesi.”
-NPR-
“Modern dünyanın en gözü pek grafik sanatçıları klasik edebiyat eserlerinin özünü başarıyla yakalıyor.”
-Kirkus Reviews-
“Üç ciltlik bu antoloji çizgi roman koleksiyonları arasında sağlam bir yer kazanacağa benziyor.”
-Library Journal-
“Hem edebiyat severlerin hem de çizgi roman hayranlarının mutlaka edinmesi gereken bir antoloji.”
-The Rumpus-
“Usta çizerlerin, Büyük Kitaplar’ı yorumladığı gözü pek ve muhteşem bir seri… Grafik Kanon edebiyat tarihine damga vurmuş bu ebedi yapıtları anlamak için yepyeni bir bakış açısı sunuyor.”
– Reader’s Digest-
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Bu Ay Okuduklarım - Kasım 2016 - Metinden Notlar
Posted at 00:21h, 16 Şubat[…] Grafik Kanon – Russ Kick Gerçekten güzel bir çalışma ve evet çok büyük emek var ama beklediğim kadarını bulamadım. Belki diğer ciltlerde değişir fikrim diye düşünerek tüm ciltleri okudum. Fakat sonuç değişmedi. Farkındayım büyük bir emek, ama beni etkileyemedi ve bir kaç öyküde okurken sıkıldım. Bazı kısımlarda neden böyle basit ve yarım anlatılmış diye düşündüm. Bazı hikâyelerde ise çok ortadan bir yerinden anlatılmış ve bu yüzden ne bir şey anlaşılabiliyor, ne de bir merak uyandırabiliyor. Eğer anlattığı eseri okumadıysanız zaten eserden de soğuyorsunuz. Okuduysanız bu böyle mi anlatılır? Sorusunu soruyorsunuz. Kısacası ben sevemedim. Üç ciltlik dev bir çalışma ve içinde güzel anlatımlar, çok iyi çizimler de var fakat genel olarak ele alacak olursam ben beğenmedim. Yazımın devamı için tıklayınız. […]