03 Oca Gökcisimlerinin Dönüşleri Üzerine – Nicolaus Copernicus
En meraklısı olmamız gereken konulardan biri gibi gelir bana uzay ve gezegenler. Fakat bu konuda olan bilgilerimiz, Venüs’ün burcunuza etkisi, Merkür’ün güneşe olan uzaklığından kaynaklanan insanların davranışı gibi astroloji temelli, altı çok doldurulamayan bilgilerden oluşuyor. Bunların ilerisine geçmeye çalışanlar ise bu konuda oldukça doyurucu bilgiler sunuyor. İşte bu işi yıllar öncesinde düşünen Nicolaus Copernicus, güzel bir kitap hazırlamış.
Bu kitapta Nicolaus Copernicus’ün gökcisimlerinin hareketleri ile ilgili, özet niteliğinde sunduğu bilgileri okuyabileceksiniz. Tam metinden seçilerek hazırlanmış olan bu kısa kitapta, konu hakkında özet bir bilgiye ulaşabileceksiniz. Tam metni okumak elbette bizler için biraz ağır gelebilir. Konu ile ilgili daha detaylı bir bilgi edinildikten sonra esas metine başlanabilir diye düşünüyorum. Benim gibi merak edenler için güzel bir derleme diyebilirim. Tabi biraz daha uzun olsaydı keşke demedim değil. Sanki bazı şeyler gereğinden fazla kısaltılmış gibi geldi bana. Biraz daha değinilmesi gerekenlere değinilebilir, biraz daha genişletilebilirdi diye düşünüyorum. Ama dediğim gibi en azından kısa bir solukta meraklar giderilebilir.
İyi okumalar.
Kitap adı: Gökcisimlerinin Dönüşleri Üzerine
Orijinal adı: De Revolutionibus Orbium Caelestium
Yazar: Nicolaus Copernicus
Çeviri: Saffet Babür
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları / Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar
Sayfa: 49
Baskı: 2006
Tür: Bilim, Astronomi
Arka kapak;
Polonyalı gökbilimci Nicolaus Copernicus’un (Mikolaj Kopernik) De revolutionibus orbium caelestium (Gökcisimlerinin Dönüşleri Üzerine) adlı yapıtının bütünü geniş bir matematik ve astromi bilgisi gerektiriyor. Bu yüzden, Latince bilgisi gerektiriyor. Bu yüzden, Latince yazılan bu kitap, Türkçe gibi, pek çok Batı diline de çevrilmedi. Şimdiye dek yorumcuların aracılığıyla üçüncü elden tanık olunan “güneş merkezli” Copernicus evreni, yapıtın bazı bölümlerinin,Commentariolus (Kısa Açıklama) ve “Birinci Kitap’tan oldukça geniş bir bölümün Türkçeye kazandırılmasıyla gün ışığına çıkıyor.
Metafizikten yola çıkıp rastlantısal olarak çağdaş astronominin temellerini attığı düşünülen Copernicus’un, bu kitaptaki gözlemlerine, geçmişteki gözlemleri nasıl incelediğine ve matematiksel hesaplarına baktığımızda onun açığa çıkardıklarının yerleşik kanılarla sınırlı olmadığını görüyoruz.
Saffet Babür’ün Latinceden çevirdiği Gökcisimlerinin Dönüşleri Üzerine, yapıtın bütününden seçilmiş, her okura ulaşabilecek, Copernicus’u her okuyana tanıtacak ilgi çekici ve temel metinlerden oluşuyor.
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Olcay Öksüz
Posted at 21:16h, 10 Ocakteşekkür ederim ilgimi çeken bir konu üzerine yazılmış bir kitap.En kısa sürede okumak istiyorum
Olcay Öksüz
Posted at 21:18h, 10 OcakBu tür gökcisimleri ve uzayla ilgili başka kitaplardan da bahsederseniz sevinirim
Metin Yılmaz
Posted at 00:09h, 14 MartMerhaba,
Konuyla ilgili benim de merakım var. Denk geldikçe okumak ve kitap ile ilgili yazmak, tanıtmak istiyorum.
Atari Makinaları
Posted at 00:47h, 13 MartGüzel bir kitap burda bahsetmeniz sayesinde alıp okuma imkanım oldu.Teşekkürler
Metin Yılmaz
Posted at 00:10h, 14 MartMerhaba,
Yazı tam olarak amacına ulaşmış, buna çok sevindim. İyi okumalar.