25 Şub Fahrenheit 451 – Ray Bradbury
Bu kadar okuduğum için kendime kızdığım bir kitap daha. Her seferinde şu kitaptan sonra başlayacağım, şu şöyle olsun ondan sonra şöyle gibi plan program yaparken atladığım bir eserdi Fahrenheit 451. Görüldüğü yerde hemen alınmalı ve okunmalı bir esermiş son sayfasını okuyup bitirdiğimde farkettim. Bilim kurgu seviyorsanız ve gerçekten kaliteli bir kurgu okumak istiyorsanız o zaman hemen Fahrenheit 451’e başlayın derim.
İtfaiyeci Guy Montag işini çok seven, on yıldır kitap yakan, iş arkadaşları ve şefleri tarafından sevilen bir kişiydi. Kitapları neden yaktığını bir gün bile sorgulamayan itfaiyeci Montag, tam da sistemin sitediği bir adamdı. Sorgulamadan direkt işini yapan. Soruları yoktu. Cevapları da yoktu haliyle. Sadece alev makinası ve arkasında bıraktığı küller. Ta ki korkusuzca sorgulayan, geçmişi anlatabilen, 17 yaşında genç bir kızla tanışana kadar. Montag ve tamamen yanlış hayatı bir anda tepe taklak olmuştu. Zamanla tüm yanlışlar doğru ile yer değiştirir oldu. İşi, eşi, hayatı, yaptıkları sorgulama aşamalarından geçmeye başlar kafasında. Artık nedenler vardır sorular vardır. Cevapları arayan bir Montag vardır! Bambaşka bir gözle görmeye başlar sanki. Sansüre, kitaplar, totaliter rejim, alevler, hayat eleştirilerinden kurtulamıyordu!
Kitapta özellikle hoşuma giden bir diğer nokta ise televizyon ile ilgili yapılan eleştirilerdi. Ray Bradbury televizyonun edebiyatı öldürdüğünü ve edebiyata olan tüm ilgiyi azalttığını söylemiş. Kesinlikle çok doğru. Özellikle günümüze baktığımızda bunu çok daha net görebiliyoruz. Ray Bradbury bunu kendi ülkesini gözlemleyerek söylemiş ve dünyaya da bir salgın gibi yayılacağını söylemiş. Tahmin edersiniz ki sürekli televizyon izleyen ve kitap okumayan bir millet olan bizler için durum çok daha vahim. Kendinde en sevdiğin özelliklerinden birini söyle deseniz size cevabım hayatımda televizyonun olmadığı olurdu. Gerçekten de iyi ki hiç sevmiyorum iyi ki hiç izlemedim. Kendimi bildim bileli oturup televizyon izlediğimi bilmem. Yazıyı yazarken farkettim en son televizyon açmam 14 gün önceymiş. O gün arkadaşlarım gelmişti ve hard diskten bir film izlemiştik.
”
-İtfaiyecilerin uzun zaman önce kitapları yakmadığı ve ateşleri söndürdüğü doğru mu?
-”Ateşi söndürmek” mi? Kim söyledi bunu sana?
-Yaktığın kitapları hiç okumadın mı?
”
İnanın söylenecek fazla birşey yok. Tek kelime ile mükemmel bir eser. Hemen okunmalı herkes tarafından okunmalı. O kadar kısa zamanda bitecek ki kitap, tekrar okumak isteyeceksiniz! Tek kelime ile muhteşem bu eseri kesinlikle es geçmeyin.
Bu arada şu klasik bilgiyi de vermeden yazıyı bitirmek istemedim. Her yerde yazmışlar ama birde ben yazayım dedim. Fahrenheit 451 kitapların alev alma ısısıdır. Bir diğer bilgi ise Fahrenheit 451’in filmi de varmış. Kitabını okuduktan sonra izlenebilir.
Alev alev okumalar!
Kitap adı: Fahrenheit 451
Orijinal adı: Fahrenheit 451
Yazar: Ray Bradbury
Çeviri: Korkut Kayalıoğlu & Zerrin Kayalıoğlu
Yayınevi: İthaki
Sayfa: 240
Baskı: 2014
Tür: Bilim Kurgu, Roman
#Fahrenheit 451 – Ray Bradbury #Fahrenheit 451 #Ray Bradbury
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Gokhan Babur
Posted at 18:57h, 08 TemmuzMerhaba, bu kitabı almak istiyorum ama kafama takılan hangi çevirmeninkini seçeceğimi bilemedim? sizden ricam bu konuda yardımcı olabilirmisiniz? tesekkürler.
Metin Yılmaz
Posted at 21:13h, 08 TemmuzMerhaba,
Tavsiyem en son çeviri olan Dost Körpe çevirisini tercih etmeniz. İthaki bilim kurgu klasikleri dizisinden tekrar bastı kırmızı bir kapak ile.