Bir Delinin Anı Defteri – Nikolay Vasilyeviç Gogol

10 Oca Bir Delinin Anı Defteri – Nikolay Vasilyeviç Gogol

Bir Delinin Anı Defteri, Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün öykülerinin yer aldığı en iyi eserlerinden biri. Daha doğrusu her eseri birbirinden iyi olan Gogol’ün, bir eseri daha demek daha doğru olacaktır. Şu ana kadar iyinin altında bir eserine denk gelmedim, gelemeyeceğimde. Kitapta sırasıyla, Neva Bulvarı, Burun, Portre, Palto, Bir Delinin Anı Defteri ve Fayton öyküleri yer alıyor.

Kitabı alır almaz elimden bırakmadan okudum. Zaten bildiğim bir mükemmellikte idi anlatımı fakat bu kez bir fark daha vardı. Çeviri Mazlum Beyhan’a ait. Evet bu fark zaten ne demek istediğimi net olarak anlatıyor. Bu kadar büyük bir çevirmenden okumak apayrı bir tat veriyor. Gogol’ü Gogol’den okumak kadar etkili diye düşünüyorum. Hasan Ali Yücel Klasikleri için İş Bankası Yayınlarına ne kadar teşekkür etsek azdır hakikaten. Bunu bir reklam olarak algılamayın çünkü İş Bankası Yayınları ile herhangi bir reklam anlaşmam ya da bu yazılardan kar elde ettiğim yok. Bunu gerçek olduğu için söylüyorum. Bu eserin daha iyi bir çeivirisi ve baskısı yok bundan emin olabilirsiniz.

Evet şimdi öykülerimize bakalım isterseniz. İlk öykümüz Neva Bulvarı. Neva Bulvarında yürüyen iki arkadaşın, güzel kızlar görmelerini ve sonrasında bu kızların peşinden gitmelerini konu alıyor. Her iki arkadaş farklı yerlere gidiyorlar tabi. Aslında konunun ana teması bu değil elbette. Bu sadece konunun gidişi için gereken bir materyal bir konu bir oluşum. Devamı sizde saklı…

Burun ise öykülerin arasında en fantastik gibi görünenlerden biri. Dönemin sınıflarının arasında bulunan farklılıkları ve çatışmaları farklı bir dilde anlatan öykü, en etkileyici öykülerden diyebilirim. Bu konunun bu şekilde anlatılması ve bu şekilde kurgulanması hemde bu kadar kusursuz kurgulanması ise Gogol’ün ne denli büyük bir yazar ne denli büyük bir hayal gücü olduğunu gösteriyor.

Portre en uzun öykülerden biri. İki kısımdan oluşuyor diyebiliriz. İlk olarak bir ressam ve ressamın bir portre satın alması sonrası gelişen olayları konu alıyor. Sonrasında başından geçen iyi şeylerin hemen ardında aslında başına gelenlerin kötü olduğunu görüyoruz. Fakat bunları düzeltemeden terki diyar ediyor ressamımız. Sonrasında gelen kısımda ise bu olayların nedeni olan portrenin hikayesini okuyoruz. Tek kelime ile mükemmel bir hikaye olan portre, en çok etkileyen ve düşündüren hikaye oluyor bu kitapta. Sürükleyiciliğin en üst düzeye çıktığı hikayeleri sırala deseniz ilk sıraya Portre gelir.

Palto dah aönce okuduğum bir öyküsü idi Gogol’ün. Fakat Mazlum Beyhan çevirisi ile tekrar okumak çok ama çok iyi oldu. Aradaki farkı çok daha iyi anlayabiliyorsunuz bu şekilde. Palto, basit bir memurun basit bir yaşantısı içinde, palto sahibi oluşunu anlatıyor. Böyle yazınca bana bile tuhaf geldi. Konuyu özetle dediğinizde böyle bir cümle çıkıyor fakat olay aslında tam olarak böyle değil. Palto sahibi olduktan sonra paltosunun çalınışı ve sonrası var. Tabi bunları anlatacak değilim sizlere. Lütfen okuyunuz ve okutunuz.

Bir Delinin Anı Defteri, kitaba adını veren bir öykü. Hakiakten bir deli yazarsa böyle yazar. Tahminim bu yönde. Tam bir deli hikayesi diyebiliriz aslında. Ama içeriden derinlemesine baktığınızda bu öyküden bir değil birçok anlam çıkartabilirsiniz. Düz bir okuyucu eminim bu kitapta yer alan tüm öyküler için klasik tepkiyi verebilir; “ne bu şimdi?” diyerek ama konuyu düz yazı gibi okumayan okuyucu eminim dehşete kapılacak ve en olmazsa olmaz yazarlarının arasında Gogol’e en güzel yerlerden birini verecektir.

Fayton son öyküsü kitabın. Oldukça kısa ve oldukça tuhaf bir sona sahip bir öykü. Ben sonunda daha trajik bir son beklerken, çok daha sade biten bir öykü oldu Fayton. Kitaptaki öyküler arasında en az dikkatinizi çeken hangisi derseniz Fayton diyebilirim belki ama sonra hemen fikrimi değiştirebilirim. Gördüğünüz gibi beni de biraz delirtti kitap.

Gogol’ün bu muhteşem öykülerini okumanızı tavsiye ederim. Şimdiden delirerek okumalar dileklerimle.

Kitap adı: Bir Delinin Anı Defteri – Palto, Burun, Petersburg Öyküleri ve Fayton
Orijinal adı: Diary Of A Madman
Yazar: Nikolay Vasilyeviç Gogol
Çeviri: Mazlum Beyhan
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 223
Baskı: 2015
Tür: Öyküler

bir-delinin-ani-defteri-nikolay-vasilyevic-gogol-2

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

8 Yorum
  • info@halilbalim.com'
    Halil BALIM
    Posted at 22:39h, 28 Mart Yanıtla

    Burun öyküsünde, berberin nehire atmaya kalkışırken yakalandığı söylense de Burunun sahibi diğer kadından biliyor sebebini. Berber ile hiçbir münakaşaya ve suçlamaya girmiyor. Ayrıca berberin nehire atmaya çalıştığı burnu, daha sonra 3. sınıf memur olarak görmesi de biraz anlaşılmayan yan. Yani ekmeğin içinden çıkan burun, aynı zamanda 3. sınıf memur altında kupa arabası olan bir insan. Burada biraz anlaşılmaz kaçtı.

    siz ne düşünüyorsunuz?

    • Metin Yılmaz
      Posted at 23:14h, 28 Mart Yanıtla

      Merhaba,
      Burun bence yazılmış hikayeler içinde toplumun çarpıklaşmasını betimleyen en iyi hikayelerin başında geliyor. Yaşanan dönemde insanların kibrini, egosunu en iyi şekilde anlatıyor. Aslında fantastik bir dille anlattığı hikaye, tamamen gerçeği yansıtan, hala da bu şekilde olan toplum düzenini iğneleyen bir hikaye. Mantıksal bir anlatıma sokmadan Gogol’ün canlandırdığı hali ile canlandırılarak okunması gerekli diye düşünüyorum.

    • begelenergy@gmail.com'
      Barış GÜRBÜZ
      Posted at 19:28h, 20 Ekim Yanıtla

      Gogol’ün burun öyküsü 1836 yılında Puşkin tarafından Sovromennik dergisinde yayımlandı. Puşkin gibi bir deha Gogol’ün değerini hemen fark etmişti. Bu öykünün yazıldığı yıl nerdeyse günümüzden 200 yıl önce; despotizm altında inim inim inleyen , insanların henüz mal olarak alınıp satıldığı , serfliğin hala yasal olduğu bir ülke o zaman Rus çarlığı. Burnun sahibinin berber ile hiçbir münakaşa içine girmemesi gayet normal çünkü o devirde soylu birisi alt tabakadan insanlarla işini yaptıracak kadar konuşurdu, Gerçi günümüzde de geçerli ya.bu durum. Bu hikaye o zamanın Rusyasındaki soyluların ve biraz yükselmiş memur takımının gülünçlüklerini anlatıyor, aslında çoğunun kafası boş, kendilerini dev aynasında görmeleriyle ilgili anlatılanlar. Gogol bu hikayeyi yazana kadar küçük insanlar henüz edebiyatın konusu değildi, Hatta kısa hikaye bir edebi tür olarak gelişmemişti. Gogol bu eseri ile günlük hayattaki sıradan insanların gerçekliğini kendi çağınıda aşarak gerçeküstü bir yaklaşımla verdi. Aslında Rus öyküleri dilimize çevrilirken aslından ve sanat değerinden bir nebze eksilerek çevriliyor. Çünkü Rusça çok zengin ve dil oyunları inanılmaz. Gogolün memurlarını mı arıyorsunuz herhangi bir devlet dairemize gidin ; orda gerçekten de yaşadıklarını görürsünüz. Gogol başka hiçbir eser vermese dahi Burun ve Palto adlı iki hikayesi bile onu devleştirirdi. Biz Türkler Dostoyevski ve Tolstoyu severiz ama Rusların gözünde Gogol hepsinden daha değerlidir. Rus Edebiyatı Gogolden önce ve Gogolden sonra diye ikiye ayrılır. Rus klasiklerini iyice anlamak için çağının olaylarını ve Rus tarihini de okumak gerekir.

  • info@halilbalim.com'
    Halil BALIM
    Posted at 22:50h, 29 Mart Yanıtla

    Aa, Metin Yılmaz.. Şimdi farkettim. Bu sayfa da mı sizin yoksa sadece yazar mısınız burada?

    • Metin Yılmaz
      Posted at 12:37h, 31 Mart Yanıtla

      Merhaba,

      Sayfa hepimizin 🙂 Yazarlık denemez belki ama elimden geldiince okuduğum kitaplar hakkında bilgi vermeye çalışıyorum.

      • esmaesengin66@gmail.com'
        Elif
        Posted at 00:25h, 13 Nisan Yanıtla

        Merhaba,yardımcı olamaya çalıştığınızı okumama ilişkin bir sorum olcak.
        Palto burun bunları ayrı ayrı kitaplar olarak gördüm bir delinin hatıra defterinde hepsi toplanmış mı yoksa mevzular farklımı

        • Metin Yılmaz
          Posted at 00:45h, 13 Nisan Yanıtla

          Evet, buraa hepsi bir arada. Tüm öyküleri bu kitapta toplanmış diyebiliriz. Bir Delinin Anı Defteri, Palto, Burun, Petersburg Öyküleri ve Fayton

  • sedef.turn@gmail.com'
    Sedef turan
    Posted at 21:53h, 05 Şubat Yanıtla

    Bu kitabın konusu nedir acaba

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend