Ars Poetica Şiir Sanatı – Horatius

03 Haz Ars Poetica Şiir Sanatı – Horatius

Eski yazarlardan sıklıkla bahsedilmesi algıyı biraz yorsa da kısa olması ve güzel çevirisi sayesinde meraklısını tatmin edecektir diye tahmin ediyorum. Yazıldığı zamanlar daha iyi anlaşılmıştır mutlaka.

Şiir okumaya çalışıyorum. Daha doğrusu şiirin okunması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Türk Edebiyatında yer alan şairlerimizi okumanın dilimiz için gerekliliğini ve olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Kimi zaman ise yabancı şiirleri okumak, onların yaşantıları ve dilleri yaşadıkları zamanla ilgili almak istiyorum. Bunu yaparken çok gerilere gidildiğinde kimi zaman anlamak daha doğrusu yazarın bize anlaşılmasını sağlamak çevirmenin elinde oluyor. O yüzden çeviri çok ama çok önemli. Bu tip kitaplarda özellikle dikkat etmeye özen gösteriyorum. İş Bankası Kültür Yayınları bu konuda gözüm kapalı güvendiğim yayınevlerinden biri.

Horatius’un şiirlerini ve şiir eleştirilerini bu bağlamda değerlendirerek okudum. Oldukça yararlı bir okuma olduğunu düşünüyorum. Fakat yazıldığı zamanla ilgili daha fazla bilgiye sahip olarak okumanın daha yararlı olabileceğini de düşündüm okurken. Özellikle şairin anlatmaya çalıştığı noktaları, kullandığı dilin şiirselliği ya da anlatımın değeri açısından bunun önemli olduğunu düşünüyorum.

Bu tip eserleri dilimize kazandırdığı için İş Bankası Kültür yayınlarına teşekkür ediyorum ve devamını bekliyorum.

İyi okumalar.

Kitap adı: Ars Poetica Şiir Sanatı
Orijinal adı: Arte poética
Yazar: Quintus Horatius Flaccus
Çeviri: C. Cengiz Çevik
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 104
Baskı: 2016
Tür: Şiir, Deneme

Ars Poetica Şiir Sanatı – Horace

Arka kapak;
Horatius (MÖ 65-8): Taşralı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi, ama babasının gayretleriyle önce Roma’da sonra da Atina’da felsefe ve edebiyat eğitimi aldı. Brutus’ün ordusuna katıldı, Philippi Savaşı’ndan dönüşünde varını yoğunu kaybetti. Vergilius aracılığıyla Maecenas ile tanıştı, Augustus’un dostu oldu. Kültürü, zekâsı ve inceliğiyle seçkin çevrelerde kabul gördü, Latin şiirine ve eleştirisine büyük katkılarda bulundu. Edebî sadeliği, ciddiyeti ve mükemmellik arayışı, başta Rönesans hümanistlerinin gözünde, onu bir ustaya dönüştürdü. Eserleri Satirae [Yergiler], Carmina [Şiirler], Epodes [Kısa Lirik Şiirler] ve Epistulae [Mektuplar] olarak dört kısımda incelenir. “Pisolara Mektup” ya da iyi bilinen ismiyle Ars Poetica Aristoteles’in Poetika’da dile getirdiği ilke ve görüşlerin sade ve incelikli bir tasdiki, Platon ve Aristoteles ile başlayan şiir ve drama tartışmalarının devamıdır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

1Comment
  • ramadanomer48@gmail.com'
    Ramadan omer
    Posted at 23:11h, 01 Kasım Yanıtla

    Kitabi nasıl alabilirim

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend