A’mâk-ı Hayal – Filibeli Ahmed Hilmi

13 Haz A’mâk-ı Hayal – Filibeli Ahmed Hilmi

A’mâk-ı Hayal Filibeli Ahmed Hilmi’nin eserinden, Mustafa Kara tarafından uyarlanmış bir çizgi roman. Daha başlar başlamaz hatta başlamadan kapağından bile ne güzel bir iş olmuş bu dedirtiyor. İlk sayfa ile birlikte de işte arşivime bir eşsiz parça daha giriş yaptı diyorsunuz.

Doğu klasikleri ile ilgili iseniz Filibeli Ahmed Hilmi adını büyük ihtimal duymuşsunuzdur. Duymayanlar için kısaca bahsedecek olursak, Filibeli Ahmed Hilmi, Vahdet-i Vücud inancına gönül vermiş, takipçisi olmuş bir Türk düşünürüdür. Yaşadığı zamana göre (1800’lü yıllar) oldukça ileri bir düşünce yapısına sahip olan düşünür, bağnaz bir yapıda şekillendirmemiş düşüncelerini. Fakat maddecilik ile ilgili oldukça sert bir duruş sergilemiş. Eserlerinde genellik anti-maddeci bir üslup ile ilerleyen Filibeli Ahmed Hilmi materyalist yaklaşıma karşı gelmiş, eleştirmiş. Var olan, kendinden olan, tek gerçeğin fiziksel madde olduğuna değil, sufi metafiziğine göre hareket etmiş, yaratan ile yaratılan arasında bir bağ olduğunu daha doğrusu ikisininde tek olduğuna bir olduğuna inanmış ve bununla ilgili bilgileri vermiş eserlerinde. Günümüzde bile tartışılan Vahdet-i Vücud inancı, Filibeli Ahmed Hilmi için tek gerçek olarak kabul görmüş.

Kitabında da bu konulara yer veren yazar, kitabın kahramanı Raci’ye bu yol ile cevap veriyor. Raci, hayatı ve hayatta olma nedenlerini sorguluyor. Kısacası Raci’nin hayatında sürekli kafasını meşgul eden ontolojik sorulardan başka bir uğraş kalmaz. Çevresinden edindiği bilgilerin cevap niteliğinde olmadığını görür. Araştırdığı bilimler, dinler, felsefeler ya da farklı inançlar Raci için anlam ifade etmez. Neden sonra bir gün Aynalı Baba ile karşılaşır. Ondan çok etkilenir. Sanki tüm sorularına cevap bulmuş bir insanın huzuru vardır onda. İrkilir ve kendine gelir Raci. Hemen yanına gider kahve ve ney eşliğinde sohbetler başlar.

Gerek hikayesi, gerek kurgusu, gerekse çizgileri kısacası herşeyiyle çok olmuş bir çizgi roman. Tek sorun tadı damakta kalıyor, devamını istiyor bünye. Haliyle.

İyi okumalar.

Kitap adı: A’mâk-ı Hayal
Orijinal adı: A’mâk-ı Hayal
Yazar: Filibeli Ahmed Hilmi
Çeviri: Mustafa Kara
Yayınevi: Tuti Kitap
Sayfa: 128
Baskı: 2015
Tür: Çizgi Roman

A'mâk-ı Hayal - Filibeli Ahmed Hilmi

A’mâk-ı Hayal – Filibeli Ahmed Hilmi

Arka kapak;
İyi yetiştirilmiş ve inançlı bir genç olan Raci; maddi ve manevi ilimleri öğrenir, ardından pek çok kitap okur. Fakat öğrendiği bilgi yığını arasında kendini huzursuz ve şüphe içinde hissetmeye başlar. Derken bir gün, şehrin mezarlığında yaşayan Aynalı Dede’yle karşılaşır… Ve onun rehberliğinde dokuz gün boyunca hayalin derinliklerine dalan Raci, yavaş yavaş hakikate yaklaşırken dokuz farklı merhaleden geçer… Yıllar önce kaleme alındığı halde çağımızda hâlâ ilgi gören A’mâk-ı Hayal, modern yaşama rağmen ruhundaki boşluğu dolduramayan günümüz insanı için adeta bir baş ucu kitabıdır… Tuti Kitap ise bir ilke imza atarak zamanın ve mekânın ötesinde geçen bu manevi yolculuğu, Türkiye’de ilk defa çizgi roman olarak okurlara sunmaktadır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

1Comment
  • Bu Ay Okuduklarım - Nisan 2016 - Metinden Notlar
    Posted at 00:47h, 12 Mart Yanıtla

    […] A’mâk-ı Hayal Filibeli Ahmed Hilmi’nin eserinden, Mustafa Kara tarafından uyarlanmış bir çizgi roman. Daha başlar başlamaz hatta başlamadan kapağından bile ne güzel bir iş olmuş bu dedirtiyor. İlk sayfa ile birlikte de işte arşivime bir eşsiz parça daha giriş yaptı diyorsunuz. Yazının devamı için lütfen tıklayın. […]

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend