17 Nis Rüzgargülü – Ursula K. Le Guin
İtiraf etmem gerekir ki ilk başlarda oldukça ağır giden bir kitap. Nedendir bilmiyorum hem okumakta hem de anlamakta zorlandığım yerler oldu. Sürükleyici gelmedi. Bu sebeple biraz ara vermem gerekti. Hikayeler çok güzeldi biliyorum ama sürükleyici gelmemişti. Tabi bu benim o anki psikolojik durumumla alakalıdır eminim yoksa kitabın çok ama çok iyi olacağından en ufak şüphem yok. Kitaba ara verdiğimde birkaç kitap okudum. Sonra tekrar başladım Rüzgargülü’ne ve bu kez daha iyi bir akış ile bitirdim.
Rüzgargülü daha bilinen adı ile Gülün Günlüğü, Ursula K. Le Guin’nin öykülerinden oluşan bir kitap. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim Gülün Günlüğü adı çok ama çok daha güzeldi. Hem en iyi öykülerden biri hemde isim olarak çok daha anlamlı ve dikkat çekici. Kitabın adını değiştirmek ile ilgili bir yazıya yer verilmiş fakat bence Gülün Günlüğü daha güzeldi. Tabi bu sadece bir fikir. Her neyse biz kitaba gelelim. Dediğim gibi kitap Ursula K. Le Guin tarafından yazılmış bir çok öykünün toplandığı bir eser. Çok ama çok etkileyici öykülerin olduğu kitap, ilk başlarda biraz anlaşılması zor ya da sıkıcı gelebilir. Şahsen bana oldu fakat kitap ilerledikçe güzelleşen kitaplardan. Belki sizi hemen içine alamayacak ama emin olun okudukça birşeyler bulmaya başlayacaksınız.
Öykülere bakacak olursak;
1. Akasya Tohumlarının Yazarı: İlk hikaye üç bölümden oluşuyor ve canlı/cansız varlıkların olası dillerinden bahsediliyor.
2. Yeni Atlantis: İkinci öykü distopya. Özgürlük ve düzene karşı sitemler geliyor kulağınıza.
3. Schrödinger’in Kedisi: Göndermelerle dolu, eğlencelik kısa bir öykü.
4. Kuzey Hattında İki Rötar: İnsanın kendi ailesine yabancılaşması anlatılıyor.
5. SQ: SQ, bir bilim adamının “Akıl sağlığı özgürlüktür.” sloganıyla yola çıktığı bir çeşit zeka testidir: Ancak puanı yüksek çıkanlar tımarhaneye atılır. En sonunda fikir sahibi bilim adamı da tımarhanede bulur kendini.
6. Metelik: Ölüm duygusu ve hüznün öne çıktığı öykü.
7. Kazazede Bir Yabancının Derb Kadanh’ına Sunduğu İlk Rapordur: Ön sözde belki de en özneli diyerek hikayeyi farklı bir konuma getiriyor Le Guin, zira Arz ile doğrudan bir temas var.
8. Gülün Günlüğü: Bir doktorun günlüğünde hastaları ile ilgili günlük tutması. Aynı zamanda içinde bulunduğu sistemi sorgulamaya başlayan doktor, birşeylerin yanlış olduğunu anlamaya başlar. Benim en çok sevdiğim öykü bu öykü oldu.
9. Beyaz Eşek: Sita isimli bir kızın evlenmeden önceki yaşamı anlatılıyor. Kızın her gün görmeye gittiği boynuzlu bir beyaz eşekle olan iletişimi konu alınıyor ve Şiva adlı bir tanrı ile bağlantısı var.
10. Anka: Hayatını kitaplara adayan bir kütüphanecinin öyküsü.
11. Intrakom: Kaptan, Başmühendis, Birinci Zabit, Deli İkinci Zabit ve Telsiz Zabitinden oluşan mürettebatın başından geçenler. Ha birde Uzaylı eklenince… Tam bir komedi bilim kurgu hikayesi. Bu öyküyü de çok beğendim 🙂
12. Değiştiren Göz: Çok farklı, çok ayrı, daha renkli ve güzel bir Dünyanın öyküsü.
13. Labirentler: Bir yaratık tarafından labirente atılmış bir adamın öyküsü.
14. Arzunun Patikaları: Bir başka kişinin düş dünyasına hapsolmak. Bu kulağınıza nasıl geliyor? Benzersiz değil mi? Kitaptaki en başarılı öykü olmaya aday.
15. Gwilan’ın Arpı: Gwilan ile Arpının öyküsü anlatılmakta. Çok güzel günler sonrasında arpı kırılır, kocası ölür o da şarkı söyler… Öyküyü okurken Merve Kocabeyler ve almaya çalıştığı arpı geldi aklıma. Umarım arpın kırılmaz hep güzel güzel çalarsın Merve Kocabeyler 🙂
16. Malheur Country: Kızını trafik kazasında kaybeden bir kadının öyküsü.
17. Su Geniş: Hasta olan bir kardeş ve yeni bir başlangıcın hikayesi.
18. Kadın Kocasını Anlatıyor: Normal bir insanın nasıl değişebileceği anlatılıyor.
19. Zaman Azlığı Sorununa İlişkin Bazı Yaklaşımlar: Zamanın sonsuz değil de giderek azalan bir kavram olduğu düşüncesi ile oluşturulmuş bir hikaye.
20. Güney: Kadınlardan oluşan bir ekibin Antartika seferi anlatılıyor.
İyi okumalar.
Kitap adı: Rüzgargülü (Gülün Günlüğü)
Orijinal adı: Compass Rose
Yazar: Ursula K. Le Guin
Çeviri: Ümit Altuğ
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa: 272
Baskı: 2012
Tür: Bilim Kurgu
#Rüzgargülü – Ursula K. Le Guin #Rüzgargülü #Ursula K. Le Guin
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Hilal Ökmen
Posted at 08:49h, 21 MartTeşekkür ederiz bilgilendirme icin . Bi sorum olacaktı. Ben kitabin 2017 baskisini aldim sizin yazdiklariniz o kitapta var. Ama benim bildigim “Omelas’ı Terk Edenler” adli bi hikaye daha olmasi gerekiyodu. Bu yorumda da kendi kitabimda da onu bulamadim. Kitabi o hikaye icin almis olsamda. Bi bilginiz var mi bundan yillar önceki bloglarda omelas hikayesinin oldugu soyleniyor. Bi bilginiz var mi tesekkur ederim.
Metin Yılmaz
Posted at 11:41h, 21 MartMerhaba,
Gülün Günlüğü adı ile basılan baskısı yıllar önce bende vardı fakat bir arkadaşıma vermiştim ve malum sonuç biliyorsunuz bir daha göremedim. Okuduğum bu yeni baskı ile bahsettiğiniz öykü sanıyorum çıkarılmış. Şimdi tekrar baktım ama bulamadım. Belki isim değişikliği de olmuş olabilir.
Hilal Ökmen
Posted at 23:09h, 05 NisanEvet biraz araştırınca bende anladım ne olduğunu yinede çok teşekkürler.
Özgü Ak
Posted at 20:41h, 17 OcakKitaptaki bütün öyküleri henüz okumadım ama “Kadın Kocasını Anlatıyor” öyküsü -ki bunu okudum- için yaptığınız çıkarıma nasıl vardığınızı anlayamadım.
Metin Yılmaz
Posted at 15:46h, 04 ŞubatKitaptan o kadar sıkılmışım ve o kadar uzun ara vermişimki, sanıyorum o öykü ile başka bir öyküyü karıştırmışım 🙂
Can Evyapan
Posted at 14:05h, 27 ŞubatEmeğinizi takdir ediyorum ancak böyle durumlarda (belki de) blogunuza ara vermelisiniz. Sıkılma süreciniz bitince geri döner, imla hatalarınızla beraber kitaplarla ilgili yanlış yorumlarınızı da düzeltirsiniz. Keyifli okumalar.
Metin Yılmaz
Posted at 18:01h, 27 ŞubatSadece bu kitaba özel bir durum sözünü ettiğim sıkılma diğer okumalar için geçerli değil. Ara vermeye gerek olacak kadar değil.
ali
Posted at 21:09h, 01 Şubatmerhaba yazarın gülün günlüğü kitabında aynı öykülermi var yada daha fazlamı merak ettim.devaı mı bu kitap