01 Ağu Sanatın Öyküsü – E.H. Gombrich
Sanatın Öyküsü, E.H. Gombrich tarafından yazılmış, sanat tarihi ile ilgili tavsiye edilen, olmazsa olmaz denilen bir kitaptır. Gombrich’in Sanatın Öyküsü tüm akımların üzerinden geçerken, bizlere sanatçılar hakkında bilgi verir ve bulundukları dönemde yaptıkları yeniliklerden bahseder. Ama sanatçıların hayatları ile ilgili detaylı bir biyografi vermez. Eğer aradığınız eser bu tip bir çalışma ise Sanatın Öyküsü size bunu vermez.
Kitabın adı gibi bir etki verdiğini söylemem zor. Sanatın Öyküsü E.H. Gombrich kitabının sanat tarihinin olmazsa olmazı denmesinin nedeni ne peki? Akımlar arası geçişler, bu akımların doğuşları, gereklilikleri ve sanatın ilerleyişi açısından oldukça ufuk açıcı bir kitap. Hangi ülkede hangi akım etkili oldu? Akımların birbiriyle sürtüşmesi, sonucu neler ortaya çıktı? İtalya sanatında başka bir yerde iken, kuzey ülkeleri ne yapıyordu? Avrupanın neresinde hangi sanat akımları revaçtaydı bunları çok net bir şekilde sunmuş bizlere. Sanıyorum sadece bu bile tartışmaya gerek olmayan bir yeteneği kitabın.
Ama anlamadığım bir kaç nokta var. Örneğin böylesi bir kitapta yani sanatın öyküsü denilen bir kitapta nasıl olur Michelangelo’nun Davut Heykeli, yer almaz. Caravaggio gibi bir sanatçı 1-2 sayfa bile olmadan biterken, Paul Cézanne sayfalarca yaklaşık 10 sayfa boyunca devam eder bunları anlayamadım. Sakın yanlış anlaşılmasın, Paul Cézanne kötüdür yer verilmesin değil demek istediğim. Yalnızca ayrılan yer ve eserleri hakkında olan değerlendirmeler bana çok tuhaf geldi.
Aklıma takılanlar oldukça fazla aslında. Örneklendirmek gerekirse; Manet’in at yarışları adlı bir eskisiz var. Bu eskiz William Powell derby günü adlı bir bitmiş yağlı boya eserinden daha iyi olarak değerlendiriliyor. İnternetten aratıp bakarsanız neden kafamın karıştığını daha iyi anlayacaksınız.
Başta bahsettiğim nedenler dışında bir kaç neden daha var takıldığım. Bunların haricinde kitap sizi içine alan ve bir öykü gibi anlatımını yapan bir eser. Son zamanlarda elden bırakamadan okuduğum kitaplardan biri oldu. Bir an önce gidip okusam diye sabırsızlandığım ve merakla devam ettiğim bir eserdi. Bu kadar fazla bilgiyi bu kadar güzel bir anlatımla veriyor olması, kitabın bence en büyük başarısı.
Bundan sonra sanat tarihi ile ilgili okumalarıma, Sanatın Tüm Öyküsü – Stephen Farthing, Dünya Sanat Tarihi – John Fleming, Hugh Honour ve Dünya Sanat Tarihi – Adnan Turani gibi kitaplarla devam edeceğim. Tabi aralarda Sanatçıların Hayat Hikayeleri – Giorgio Vasari, İş Bankası Yayınlarından çıkan 500 Görsel Eşliğinde sanatçıların biyografilerinin yer aldığı eserleri de okuyacağım.
Yayınevine not: Keşke yayınevi ciltli bir basımı yapsa daha doğrusu sadece ciltli bir versiyonu olsa. Çünkü bu kadar hacimli bir kitabı okumak için sağlam bir cilt şart. Bu kadar kalın ve ağır bir kitabın, normal karton kapak ile basılmış olması büyük bir hata. Remzi Kitabevi gibi bir yayıncı bu hatayı nasıl yapmış anlayamıyorum.
İyi okumalar.
Sanatın Öyküsü – E.H. Gombrich
Arka kapak;
“Sanatın Öyküsü” bugüne kadar yayımlanmış sanat kitapları arasındake en tanınmış olanlarından biridir. Bilinen ilk mağara resimlerinden, günümüzün deneysel sanatlarına kadar uzanan geniş bir dönemi ele alan önemli bir başlangıç kitabı olarak, yayınlandığı günden beri rakipsizdir. Profesör Gombrich, sanat alanındaki derin bilgisini, anlattığı sanat çalışmalarına duyduğu sevgi ile birleştirip iletebilen gerçek bir usta olarak kabul edilmiştir.
Sanatın Öyküsü, dünya çapında kazandığı büyük başarı, yazımındaki yalınlığa ve açıklığa dayanır. Yazar amacını, “daha iddialı çalışmaların sayfalarını dolduran çok sayıdaki isim, dönem ve üslubu kolay anlaşılır bir şekilde düzenlemek” olarak tanımlar.
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Işın Onur
Posted at 13:49h, 02 AğustosDilini beğendiğim, başladığım ama yıllardır elime almadığım eser. Tanıtım için teşekkürler 🙂
Kitap İnceleme
Posted at 17:23h, 11 NisanElinize sağlık türkçe böyle kaliteli sayfalar bulmak gerçekten zor .
takipteyimm
sitem hakkıdna görüşlerinizi bekliyorum
Kitap dizi film İnceleme sitem için
Libereji.com
okurunkosesi
Posted at 23:09h, 06 TemmuzDayım resim öğretmenidir, yıllar yıllar önce, 12 yaşındayken, karıştırdığımı ve kuşe kağıdından resimlerine aşık olduğumu hatırlıyorum. 🙂