05 Şub Kırlangıç Oyunu – Ölmek Gitmek Dönmek – Zeina Abirached
Az biraz yarım kalan, ne dediğini tam olarak anlayamadığımız bir çizgi roman olmuş sanki. Anlatılmak istenen tamam ama biraz kopuk, sanki biraz daha bir şeyler olmalıymış gibi hissettiren bir hikâyeydi. Tam bir şekilde dâhil olacağım diye düşünürken hop başka bir yerde buluyorsun kendini. Bu biraz kopukluk yarattı.
Siyah beyaz bir savaş zamanı betimlenmiş çizimlerde. Aslında amaç illa siyah beyaz olsun, savaş olsun diye değil belki de tarz öyle. Yazarın/çizerin daha ilk eseri olduğu için detaylı bir analiz mümkün değil elbet. Ama internet araştırmaları sonucuna göre yeni bir Satrapi tarzı diyebilirim.
Persopolise çok benzettim okumaya başladığımda. Fakat Kırlangıç Oyununda bazı şeyler yarım kalmış daha doğrusu anlatılmamış. Anlatılmak istenenin net olarak verilmediğini düşünüyorum. Sanki bir kaç cilt daha olsa olurmuş gibi bir durum söz konusu. Tüm kopukluklarına rağmen güzel bir çizgi romandı. Okumaya değer. Beyrut’ta o yıllarda neler olmuş bilmeyenler için başlangıç niteliğinde olmuş. Yazarın/çizerin diğer eserlerini de okumak için sabırsızlanıyorum. Sırtlan kitap duy sesimizi!
İyi okumalar.
Kitap adı: Kırlangıç Oyunu – Ölmek Gitmek Dönmek
Orijinal adı: A Game for Swallows: To Die, to Leave, to Return
Yazar: Zeina Abirached
Çeviri: Candan Yasan
Yayınevi: Sırtlan Kitap
Sayfa: 210
Baskı: 2014
Tür: Çizgi Roman
Kırlangıç Oyunu – Ölmek Gitmek Dönmek – Zeina Abirached
Arka kapak;
Lübnan asıllı yazar/çizer Zeina Abirached’in Avrupa’da ciddi anlamda ses getiren hikayesi “Kırlangıç Oyunu” raflardaki yerini aldı. 1984 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında Beyrut’taki bir apartmanda bombardımanın geçmesini bekleyen bir grup insanın hikayesini anlatan gerçek ve dramatik bir hikaye. Hatta Zeina Abirached’in kendi sözleriyle:
2006 Nisanında, ulusal ses görüntü kurumunun (ina) internet sitesinde 1984’te Beyrut’ta yapılmış bir röportaja denk geldim. gazeteciler, şehri ikiye ayıran sınır çizgisinin yakınındaki bir sokakta oturan insanlarla konuşuyorlardı. evinin girişinde, bombardımandan sarsılmış bir kadın, beni alt üst eden o cümleyi söyledi: “biliyor musunuz, burada yine de az çok güvende olduğumuzu düşünüyorum.” o kadın, benim büyükannemdi.
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Yorum yok