Vatan Kurtaran Şaban – Haldun Taner

17 Ara Vatan Kurtaran Şaban – Haldun Taner

Vatan Kurtaran Şaban hakikaten bir başyapıt, bir tiyatro klasiğidir. Tartışmasız bir biçimde en iyiler arasında yerini alır. Sadece bu yönü ile değil aynı zamanda zamanının Türkiye’sine mükemmel bir eleştiridir. O zamanlar yazılan eserlerden en akılda kalanlarından biri olan Vatan Kurtaran Şaban halen güncelliğini korumakta ve bizleri güldürebilmektedir.

Tabi güldürmekle kalmıyor Vatan Kurtaran Şaban, az biraz ağlanacak halimize güldüğümüzü fark ediyoruz. Her ne kadar o zamanlar olanlar kadar komik daha doğrusu şimdi komik o zamanlar için trajik olayları halen yer yer yaşıyoruz. Ne yazık ki ülkemizde halen gördüğümüz acı bir tablo var. Uzmanlığa önem verilmemekte, sürekli olarak birilerinin tanıdığı, birilerinin ahbabı olduğunuzda bir yerlere gelinebilmektesiniz. Aksi halde bu çok ama çok zor, bu tip bir durumun halen yaşanıyor olması ise gerçekten çok ama çok üzücü.

Keşke profesyonelliğe göre atamalar yapılsa, keşke sadece o alanın uzmanlarına, o alana ömrünü adamış, yıllarca emek vermiş kimselere şans verilse. Elbet bu bir anda gelişecek bir durum değil. Eğitim seviyemiz yükseldikçe, insanın değeri ortaya çıktıkça, kültür ve sanatın yerinin ne kadar önemli olduğu anlaşılınca bazı şeylerin değişimi başlayacaktır. Umuyorum ki bizler bu gelişimi görür ve bu gelişim sonrası gururla geleceğe bakabiliriz.

İyi okumalar.

Kitap adı: Vatan Kurtaran Şaban
Yazar: Haldun Taner
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa: 106
Baskı: 2016
Tür: Tiyatro

Vatan Kurtaran Şaban – Haldun Taner

Arka kapak;

Kabare tiyatrosunun ülkemizdeki ilk örneği sayılan Vatan Kurtaran Şaban Haldun Taner’in öncülüğünde 1967’de kurulan Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun ilk oyunu olarak 449 kez sahnelenmiştir. Halen sahnelenen, güncelliğini hiç yitirmeyen bir başyapıt, bir güldürü klasiğidir.

Ayşegül Yüksel’in bu oyunla ilgili değerlendirmesi şöyledir:
“Vatan Kurtaran Şaban, sanat ve kültür sorunlarının, güncel politikanın vazgeçilmez bir parçası olarak değerlendirildiği ve dolayısıyla, değişen hükümetlere karşın değişmeyecek, genel bir sanat ve kültür politikasının oluşturulmadığı ülkemizde, sanat ve kültür adına yapılan gülünç uygulamalara ağır bir eleştiri getirir.”

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

1Comment
  • merlif-42@windowslive.com'
    Sedef
    Posted at 15:38h, 24 Aralık Yanıtla

    Yok şu başörtülü yok bu farklı görüşte diye insanlar fişlenmeseydi ve liyakate göre atama yapılsaydı o zaman bile çok farklı şeyler olabilirdi

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend