Kaybolan – Hans-Ulrich Treichel

19 Ara Kaybolan – Hans-Ulrich Treichel

Bir savaş sonrası kitabı Kaybolan. Savaş yıllarında kaybolan kardeşini arayan bir ailenin dramını okuyoruz Kaybolan’ da. Tabi bizler de kayboluyoruz bir süre sonra. Savaşın acımasızlığı ve yarattığı yıkımları gördükçe zihnimize canlandırdığımız dünyada, üzülmeye ve o zamanların ne acı zamanlar olduğunu anlıyoruz.

Her ne kadar kitabın sürükleyiciliği ve sizi içine alması biraz zaman alsa da, kitabı okurken, kitabın başkahramanı yerine kendinizi koyduğunuzda düşünceler almaya başlıyor ister istemez. Empati belki de yapabileceğimiz en güzel anlama ve anlaşma yöntemi. İşte bunu Kaybolan ile daha net bir şekilde anlıyoruz. Üzülüyoruz ve sonrasında şu an üzüldüklerimize bakıp, dertlerin ne kadar farklılaştığını görüyoruz. O zaman daha bir üzülüyoruz…

İyi okumalar.

Kitap adı: Kaybolan
Orijinal adı: Lost
Yazar: Hans-Ulrich Treichel
Çeviri: Tanıl Bora
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa: 96
Baskı: 2013
Tür: Roman

Kaybolan – Hans-Ulrich Treichel

Arka kapak;
… yeni yeni kavramaya başlıyordum, Arnold’un, ölmemiş kardeşin, ailede başrolü oynadığını ve bana sadece yan rollerden birini verdiğini. Başından beri suçluluk ve utançla zehirlenmiş bir atmosferde büyümemin sorumlusunun da Arnold olduğunu kavrıyordum.

Doğumumdan itibaren ailede bir suçluluk ve utanç duygusu egemendi, bilmiyordum neden. Sadece, yaptığım her şeyde belirli bir suçluluk ve belirli bir utanç hissettiğimi biliyordum.Polonyalı bir aile, II.Dünya Savaşı sırasında ilerleyen Rus ordusundan kaçarken ilk çocukları Arnold’u kaybeder. Kendi hayatlarını kurtarıp Almanya’ya yerleşseler de yitirdikleri oğulları akıllarından çıkaramazlar. Hayattaki tek amaçları sağ olduğunu düşündükleri oğullarını bulmaktır. Anne kendini tamamen bu işe adar… Baba bir yandan çocuğunu ararken, diğer yandan “Prusya Terbiyesi”ne uygun olarak işine vermiştir kendini. Böyle bir ev ortamında tuhaf bir suçluluk duygusuyla büyüyen, ailenin küçük oğlu ise varlığının ailesi için ne anlama geldiğini kestiremez; kayıp ağabeyine öfkeli, anne ve babasına kırgındır. Bu çocuk açısından asıl felaket, ailenin Arnold olduğunu düşündüğü bir çocuğun ortaya çıkmasıyla başlar. Aile yılmadan, oğulları olması muhtemel bir çocukla veraset bağları olduğunu kanıtlamak için bürokrasi çarkıyla boğuşurken; küçük çocuk ortaya çıkan ağabeyi bir rakip olarak görmekte ve endişelenmektedir. Anne ve babasının rüyası onun kâbusu haline gelmiş, evin neşesiz, sıkıcı atmosferi daha da bunaltıcı bir hal almıştır.

Çağdaş Alman edebiyatının en önemli isimlerinden Hans-Ulrich Treichel kendisine dünya çapında ün kazandıran Kaybolan adlı romanında, bir ailenin savaş nedeniyle yaşadığı dramı, yaşananların duygusal ağırlığını fark etmeyecek kadar küçük bir oğlan çocuğunun bakış açısından anlattığı için, bunalımlı değil eğlenceli bir atmosferde geçiyor hikâye. Kasvetle mizahın çatışmasını yabancılaştırma öğesi olarak kullanan yazar, çocuğun naif yorumlarıyla yer yer absürde kayan hikâyesinde hüznüyle, hayalleriyle, çocuksuluğuyla Almanya’nın savaş sonrası kuşağını son derece etkileyici bir biçimde ele alıyor.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend