Ayçöreği ve Denizyıldızı – Sunay Akın

07 Nis Ayçöreği ve Denizyıldızı – Sunay Akın

Sunay Akın ile tanışma kitabım oldu. Çok da iyi oldu. Hangi Sunay Akın kitabı diye düşünürken, önerisi ile durumu netleştiren İş Bankası Kültür Yayınlarının Beşiktaş şubesindeki kıymetli okurdaşımız İbrahim Bey’in tavsiyesi ile güzel bir başlangıç yaptım. Darısı diğer eserlerin başına!

Sunay Akın’ın bir kaç videosunu seyretmiştim. Anlatımını çok beğenmiş, sonrasında bir kaç tarihi anlatısını daha dinlemiştim. Oldukça akıcı ve net bir dille, hareketleriyle süsleyerek anlatıyor anlatmak istediğini Sunay Akın. Beğeniyle seyrederken aklıma kitapları geldi. Acaba kitaplarında da benzer bir tat alınabilir miydi? İş Bankası Kültür Yayınlarının Beşiktaş şubesinde Sunay Akın başlangıç kitabı olarak İbrahim Bey’in önerisi ile Ayçöreği ve Denizyıldızı kitabına başladım.

Kitabı okumaya başladığım andan itibaren çok beğendim. Anlatımına benzer bir dille yazılmış güzel bir kitap olmuş Ayçöreği ve Denizyıldızı. Bizlere tarihi sevdiren bizlere öykü anlatımını sevdiren bir kitap olmuş. Mutlaka edinilmesi gereken tecrübelerden biri olarak yer etmiş bir kitap diyorum ve okumanızı tavsiye ediyorum.

İyi okumalar.

Kitap adı: Ayçöreği ve Denizyıldızı
Yazar: Sunay Akın
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa: 238
Baskı: 2011
Tür: Hikaye

Ayçöreği ve Denizyıldızı – Sunay Akın

Arka kapak;
Kız Kulesi’nin, Galata Kulesi’yle yaşadığı bir gecelik aşk sonrasında dünyaya gelen bir çocuğu vardır… Kız Kulesi, minarelerin baskısından korktuğu için ayrılmak zorunda kalır çocuğundan. İstanbul’u terk ederken, babası olan Galata Kulesi’ne bir anlık dönüp bakan, ama sevgi dolu bakışlarına hiçbir karşılık alamayan çocuk Lizbon’a yerleşir… Ve orada, “Belém Kulesi” adıyla bilinir.

1513 yılında, Lizbon limanının savunulması amacıyla yapılan Belém Kulesi, Afrika ve Hindistan’a düzenlenen sömürge seferlerinin başlangıç yeri olur. Bu yapının Galata Kulesi ile Kız Kulesi’nin “gayrimeşru” çocuğu olduğu iddiamızı güçlendirmek için biraz daha bilgi verelim: Kırk iki metre yüksekliğinde olan kule altı katlıdır ve girişinde bir sarnıç bulunur. Kız Kulesi’nde de, biri içerde, öbürü dışarda olmak üzere iki sarnıç olduğu birçok kaynakta yazılıdır. Belém Kulesi de, annesi ve babası gibi hapishane olarak kullanılır. Kulede yaşayan bir prensesin üzüm sepetinden çıkan yılan tarafından sokularak öldüğü söylencesi de Lizbonluların dilinde yıllardır anlatılır. Aynı efsane Kız Kulesi için de söylenir. En önemli delil ise kulenin görünümü ve bulunduğu yerdir. Galata Kulesi’ne benzeyen Belém Kulesi, kıyıya çok yakın olan kayalıklar üstüne kuruludur. Yani, tıpkı annesi olan Kız Kulesi gibi..

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend