19 Eyl Babaya Mektup – Franz Kafka
Babaya Mektup Franz Kafka ve babası ile kişiliği hakkında ip uçları veren hatta yer yer ipin kendisini veren bir kitap. Oldukça uzun bir babaya mektup ama konunun özü yine aynı. Nedense okurken aklıma hep yıllar önce okuduğum ve yakın zamanda tekrar okuduğum Karamazov Kardeşler geldi.
Kafka’nın mektuplarını okuyoruz. Zaten hikayelerinden daha çok mektupları var Kafka’nın. Bir şekilde böyle anlatmak istemiş yazar derdini insanlara. Hem de bu insanlar sevgilisi, babası, en sevdiği insanlar olsa bile. Bazen konuşmaktansa yazmak gerek demiş. Herhalde. Ya da ulaşamayan mektuplar olsun demiş hayatımda. Bilemiyoruz tabi. Ama bildiğimiz bir gerçek var, o da bazı şeyler her zaman her koşulda aynı oluyor. Örneğin baba ve oğul ilişkileri. Değişmiyor asla.
Kendi adıma konuşmam gerekirse, ne yazık ki anlatacak bir şeyim yok, erken zamanlarda kaybettik. Nasıl olurdu diye düşünmedim değil. Ama iyi ama kötü bilemiyorum tabi. Ama hatırladığım zamanlardan aklımda kalanlar için iyi anılar diyemem. Belki ileride öyle olmazdı, belki ileride daha farklı olabilirdi, ama hep bir belki.
Lafı çok uaztmadan, benim için fazla bir şey ifade edemedi. Hatta yer yer sıkıldım. Evet, yazar hakkında bilgilere ulaşıyoruz, o mektuplarda Kafka’nın nedenlerini görüyoruz, yazarın iç dünyasını içselleştirmeye çalışıyoruz. Fakat bu içselleştirme pek iyi gitmiyor. Yani nasıl desem bilemiyorum. “Dönüşüm gibi bir kitabı okuduktan sonra Kafka’nın mektupları çok etkileyemedi” diye başlamak da doğru değil. Elbette elma ile armut karşılaştırması yapmayacağım. Ama işte ister istemez aynı düzeyde bir anlatım bekleniyor. Tam anlatamadım aslında. Neyse bu şimdilik böyle kalsın daha sonra başka bir Kafka kitabında toparlarım. Evet, en iyisi öyle yapalım.
İyi okumalar.
Kitap adı: Babaya Mektup
Orijinal adı: Letter to His Father
Yazar: Franz Kafka
Çeviri: Regaip Minareci
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Yayınları – Modern Klasikler Dizisi
Sayfa: 72
Baskı: 2016
Tür: Mektup
Babaya Mektup Franz Kafka
Arka kapak;
Kafka’nın babası Hermann Kafka’ya Kasım 1919’da yazdığı bu mektup, alıcısına hiçbir zaman ulaşmadı. Yazarın yapıtlarına ve esin dolu dünyasına adım atmak için mükemmel bir giriş metni olan mektup, aynı zamanda 20. yüzyıl edebiyat tarihinin büyük itiraflarından biri sayılabilir.
Kafka, suçlayıcı bir tonla hafif bir ironinin birbirine karıştığı mektubunda, babası tarafından kabul görme talebini dillendirir. Aslında babasıyla arasındaki yabancılaşma ve iletişimsizliği, yapıtlarının çoğunda kendine mesele edindiği daha geniş kapsamlı varoluşsal bir açmazın parçası olarak görüyordu. Yazar evliliğe ve yetişkin bir erkek olmaya hazırlanan Georg Bendemann adlı karakterinin babası tarafından ölüme mahkûm edildiği Yargı adlı öyküsünde olduğu gibi, evlenememesinden ve yetişkin olamamasından babasını sorumlu tutuyordu.
Başarılı bir işadamı olan Hermann Kafka’nın oğluyla ilişkisinde, işlerini devam ettirecek tek erkek evladına yönelik geleneksel beklentisi belirleyici olmuştu. Bu, yeni oluşmuş ataerkil Yahudi orta sınıfının yaşadığı tipik baba-oğul çatışmasının yaygın bir örneğiydi aslında.
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Yorum yok