Resos – Euripides

03 Eyl Resos – Euripides

Yunan tragedyaları okumaya devam ediyorum. Euripides’in Resos adlı tragedyası diğer Euripides tragedyaları gibi akıcı bir biçimde ilerlemedi nedense. Belki de benim okuma zamanımla alakalıdır bilemiyorum. Fakat bir gerçek var o da bir daha okumam gerekiyor bir zaman sonra.

Genelde tiyatro eserlerinde herhangi bir sıkıcılık ya da sürükleyici olmama durumu olmuyor. Çok nadiren eser sizi içine alamaz ya da sizin okuma zamanınızla alakalı olarak bir girememe bir kafada canlandıramama durumu olur. Ama bu durum oluyor ne yazık ki. Elbet bu esere kötü demek değil. Fakat bu sizi eserden uzaklaştran bir hal ve durum.

Peki bu tragedya ile neyi okuyoruz? İlyada destanında adı geçen kral Resos’un acı ölümünü okuyoruz. Belki İlyada destanını okuduktan sonra bu eseri okusak daha yararlı olabilir. Bunu da değerlendirmenizi öneririm.

Euripides, sadece bir kralın ölümü olarak bakmamış tabi eserine. Resos ile savaşın yıkımından, insanlara yaşattığından da bahsetmiş. Zaten Euripides tragedyalarında genelde bu oluyor. Yani tek bir konu anlatımı değil, bir kaç bölüme birden gönderme var ya da anlatıma dahil etme durumu var.

Yazıyı daha fazla uzatmaya gerek yok. Okunmalı tragedyalardan biri Resos. Ben bir zaman sonra tekrar okuyacağım dediğim gibi. Bu okumada çok iyi yaşayamadım anlatılanları.

İyi okumalar.

Kitap adı: Resos
Orijinal adı: Resos
Yazar: Euripides
Çeviri: Sema Sandalcı
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 52
Baskı: 2011
Tür: Tiyatro

Resos – Euripides

Arka kapak;
Euripides (İÖ y.484-406): Atina’nın yetiştirdiği üç büyük tragedya şairi arasında en fazla eseri günümüze ulaşan sanatçı olarak özel bir yeri vardır. Bu özelliği şenliklerde Aiskhylos ve Sophokles kadar birincilik ödülü kazanmamış olsa da halk arasında daha çok beğenilen bir şair olmasına bağlanır. Euripides, tragedyalarında insanları yıkıma sürükleyen yanlış tutum ve düşünceleri sergileyip, olası felaketleri önceden göstererek ruhları eğitmeyi amaçlamıştır, kahramanları da insana özgü zayıflık ve kusurları taşırlar. Resos tragedyasının esin kaynağı Homeros’un İlyada destanında anlatılan kral Resos’un acı ölümüdür. Euripides bu tragedyada kral olma sorumluluğunu ve savaşın kötü yanlarını da vurgulamıştır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend