Amphitryon – Heinrich von Kleist

21 Ağu Amphitryon – Heinrich von Kleist

Amphitryon, Heinrich von Kleist Moliere benzeri bir tiyatro okumaya ne dersiniz? Eğer cevap evet ise buyurun okuyun. Fakat beklentilerinizi Moliere eserlerinde tuttuğunuz kadar yukarıda tutmayın. O kadarını bulamayabilirsiniz.

Klasik karı koca sorunları. Aldatan bir kadın ama aynı zamanda suçsuz bir kadın. Hani Moliere’in bir oyunu vardı hatırladınız mı? İşte bu oyun o oyuna çok benzer. Hatta yazarı da bunu kabul eder ve esinlendiğini yazar kitabına. Fakat az biraz daha farklıdır burada yaşananlar.

Her ne kadar yazarın okuduğum ilk kitabı olsa da yazarın tarzı ile ilgili bir fikir edindim. Diğer eserlerinde de benzer bir yapı, kurgu düzeni görebilirim diye düşünüyorum. Tabi emin olmak çok güç bu konuda. O yüzden en kısa zamanda farklı bir kaç kitabını okumam lazım.

Amphitryon’na gelecek olursak, dediğim gibi Moliere oyunları tarzında bir oyun Amphitryon. Çok güzel demem zor ama okunmayacak kadar ya da zaman harcanmayacak kadar gereksiz ya da kötü değil kesinlikle. Hatta bazı yerlerde sizi alıp götürmesini biliyor. Fakat Moliere oyunlarında bulunan espriler ve sürükleyici olaylar, Amphitryon ile yaşanmıyor. Belki diğer eserlerinde böyledir bilemiyorum. Ama Amphitryon benim beklentilerim kadar büyük bir eser mi değil mi emin değilim. Belki tekrar okumalı, belki bir kaç kitabı ile yazarı daha iyi anlamalıyım.

Sözü daha fazla uzatmadan bir alıntı ile devam ediyorum.

“Gidelim şimdi, hemen, bu kaçmadan buradan!
Ey tanrılar, bağışlayın bana, ne olur, onu bugün
Cehenneminize göndermenin yüce zevkini!
Sardıracağım bu evi ve ondan sonra, tıpkı
Bir eşek arısı gibi sokacağım iğnemi göğsüne,
Öyle bir emeceğim ki bütün kanını, rüzgarın
Oyuncağı olacak kupkuru bacakları.”

İyi okumalar.

Kitap adı: Amphitryon
Orijinal adı: Amphitryon
Yazar: Heinrich von Kleist
Çeviri: Ahmet Cemal
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa: 132
Baskı: 2013
Tür: Tiyatro

Amphitryon – Heinrich von Kleist

Arka kapak;
Alman edebiyatında, klasik dönemden romantizme geçiş evresinin en büyük yazarlarından olan Heinrich von Kleist, “Amphitryon” adlı oyununda Latin komedya yazarı Plautus’a kadar uzanan eski bir konuyu, “aldatılan koca-aldatmasına karşın suçsuz kadın” temasını işler. Kendi metninde ilke olarak Moliere’in aynı adlı oyununun kurgusuna bağlı kalan Kleist, az sayıda değişiklikle esere Moliere’inkinden çok farklı, bütünüyle kendi çağını yansıtan bir atmosfer kazandırmayı başarmıştır. “Amphitryon”, Kleist’ın en güçlü eserlerinden biri olmasının yanında, kökenleri klasik Yunan mitolojisine kadar uzanan çok eski bir konunun dünya edebiyat tarihinin akışı boyunca nasıl hep yeniden gündeme getirilmiş olduğunu göstermesi bakımından da önem taşımaktadır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend