01 Ağu Rebetiko – David Prudhomme
Rebetiko, David Prudhomme tarafından kaleme alınmış bir çizgi roman. Ama bildiğiniz çizgi romanlardan değil. Nasıl değil diye soracak olursanız sizlere elimden geldiğince anlatmaya çalışırım. Fakat bu anlatım yeterli gelmeyebilir. Her zaman en iyi anlama ve anlaşılma yolu olan, deneyerek anlama ya da pratiğe geçirerek anlama yolunu tercih etmenizi öneririm.
Eskiden ve yeniden hatta her zaman acı çeken insanların olduğu bir dünyadayız bildiğiniz gibi. Hala bilmeyenler varsa evet öyle bir dünyadayız diyerek onları da bilgilendirelim. Ama eskiden acı çeken, dışlanan, istenmeyen ve sırf bu yüzden zulüm gören insanlar daha bir çok ve daha bir görünmez durumdaymış. Hoş şimdilerde de bu tip durumlar var fakat biz medyalerin bize gösterdiği kadarını, gösterildiği şekli ile biliyoruz. Büyük güçlerimiz bize kim düşman kim dost gösteriyor çok şükür(!) Her neyse bu konulara girersek çıkamayız.
İşte Rebetiko’da bizlere böyle bir grubu gösteriyor. Türkiye’den Yunanistan’dan kopup bir yerlere sığınan insanlar. Kimi adalara kimi Yunanistan’a kimisi ise Türkiye’ye. Burada bahsedilen insanlar Yunanistan’a sığınan insanlar. Başlarına neler gelmiş, neleri yaşamışlar, nelere göğüs germişler ya da gerememişler. 1930’ların acımasız milliyetçi dalgası altında istenmeyen, dışlanan ve yasak üzerine yasak getirilen Rebetler, sert rejimin yola getirme (!) adı altında sunduğu acımasız zulümü gördüler. Kimin yolda kimin yolda olmadığına karar veren devletler, yine bir avuç güzel insanı, insanlığın acısı ile yaktılar. Her zaman yapıldığı gibi yine aynı kötülükle. Ama adına yola getirme, iyileştirme, barış götürme dediler…
Okurken güzel bir Rebetiko açıp, o günleri düşleyerek düşünmenizi tavsiye ederim. İyi okumalar.
Kitap adı: Rebetiko
Orijinal adı: Rebetiko
Yazar: David Prudhomme
Çeviri: Yağmur Ceylan Uslu
Yayınevi: Aylak Kitap
Sayfa: 104
Baskı: 2014
Tür: Çizgi Roman
Rebetiko – David Prudhomme
Arka kapak;
1930’lu yılların sonu, Yunanistan… Askeri diktanın gölgesinde bir ayrık otu yeşeriyordu: Rebetiko. Türkiye’den ve Yunan adalarından kopup gelmiş Rebetler, adı kötüye çıkmış mahalleler ve hapishanelerde, Pire, Selanik, Atina limanlarında esrar içilen yerlerde bahtsızlık ve sürgün şarkıları söylüyordu geceleri: tutunamayışın şarkıları. 1936’da, milliyetçi diktatör, Metaksas şarkı söyleyen bu marjinallerin yola getirilmesi gerektiğine karar verdi…
Evet, Rebetiko bugün Yunanistan’da, popüler bir müzik, gerçek bir kurum haline geldi… Bu hikayede betimlenen ana karakterlerin kişilik özellikleri ve bazen de isimleri gerçek Rebetlerden ödünç alınmıştır. Bu gece serserileri, İtalyan Neo-realismo filmlerini aratmayacak bir incelikle çizgiromanlaştırıldı. Sürgünlerin acısının, limanların romantizminin, gece kuşlarının serseriliğinin ve sefil aşklarının müziğini duyacaksınız.
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Yorum yok