15 Ağu Fotoğrafçının Gözü – Michael Freeman
Sabit Kalfagil’in kompozisyon kitabından sonra okuduğum en iyi fotoğrafçı kitaplarından desem sanırım yanlış olmaz. Bana kazandırdığı faydaları anlatmam çok zor ama elimden geldiğince size kitabı anlatmaya daha doğrusu kitabın ne anlattığını anlatmaya çalışacağım.
Kitap tam bir kompozisyon kitabı diyebiliriz. Bir fotoğrafçı, fotoğrafı nasıl görmeli? Hangi kriterleri hesaba katmalı? Hangi ışıkta hangi açıda nerede olmalı gibi bir çok soruyu yanıtlayan bir kitap. Sadece bununla da kalmıyor ve size örnek fotoğraflarla fotoğrafçılığın ne olduğunu ve ne olmadığını gösteriyor. Yakalanan karelerde aslında arka planda nelerin yakalandığını, daha doğrusu arka planda nelerin olması gerektiğini öğretmeye çalışıyor bizlere. Biz bir fotoğraf karesinde sadece çekmek istediğimizi görüyoruz ve çekiyoruz ama aslında o sıra bazı teknikleri daha doğrusu olması gereken bazı olmazsa olmazları da yanımızda bulundurmamız gerektiğini söylüyor.
Bu bilgilerin dışında detaylı teknik bilgileri de bulabilirsiniz. Özellikle hareket yönleri ile anlatılan bölümlerde bulunan grafiksel anlatım çok yararlı. Bir kaç anlatımda ise veri grafiklerinden ve şemalardan faydalanılmış. Bazı öğretilerde bir tür formül mantığı kullanılmış ve bu oranlarla anlatılmış. Altın oranında anlatıldığı kitapta bir fotoğraf kompozisyonu ile alakalı herşey bulunuyor. Sadece bir kaç tür değil tüm komposizyon türleri ve yakalanmak istenene karedeki amaçlar anlatılıyor.
Sadece buraya kadar anlattıklarım bile o kadar fazal bilgi yığınıki anlatamam. Bunları hazmetmek bile bir kaç ayınızı hatta yılınızı alabilir. Fakat az birazda olsa bu anlatılanları fotoğraf çekerken bulundurabilirsek, fotoğraflarımızda kompozisyon anlamında çok fazla ilerleme kaydederiz inanın. Sadece bir kaç kitap okumakla bu olur mu diye düşünmeyin inanın oluyor. Tahmin ediyorum ki bu kitapların bir kaç tanesinin içeriği zaten okutulan fotoğrafçılık eğitimi ile aynıdır. Belki fazlası bile olabilir. Tabi bunu alabilen insan önemli. Kitapalr anlatıyor, gereken tüm bilgiyi veriyor ama insanlar ne kadarını alabilir orası tartışılır.
Kendi adıma şunu söyleyebilirim; teorik bilginin yarısını almışımdır bünyeye, artık bana bol bol pratik gerekli. Bu pratiği yaparken bir kaç kez daha dönüp, bakmam gerekiyor tabi büyük ustalara. O zaman elimin altında bulunan bu kaynakların değerini daha fazla bileceğim kesinlikle.
Sabit Kalfagil’in kitabı ile hemen hemen benzer konuların üzerinden geçiliyor. Bu yüzden eğer Sabit Kalfagil’in kitabını okuduysanız, bir tekrar yapmış olacaksınız ama olsun bu size farklı bir bakış açısı kazandıracaktır emin olun. Hatta şöyle diyebilirim çok daha etkili bir öğrenim içinde olacaksınız.
İyi okumalar, iyi öğrenmeler.
Kitap adı: Fotoğrafçının Gözü
Orijinal adı: The Photographer’s Eye
Yazar: Michael Freeman
Çeviri: Deniz Güzelgülgen
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Sayfa: 186
Baskı: 2011
Tür: Fotoğrafçılık
Fotoğrafçının Gözü – Michael Freeman
Arka kapak;
Fotoğrafçının Gözü, herkesin harika görüntüler yakalama ve başarılı dijital fotoğraflar çekme becerisini geliştirebilecek resimli bir el kitabı. Michael Freeman, kompozisyon ve tasarıma dair tüm geleneksel yaklaşımları açıklarken, aynı zamanda, fotoğrafçının vizyonundan ödün vermeksizin kullanabileceği yeni teknolojilere de değiniyor.
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Yorum yok