14 May 2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus – John Berger
Okumaya John Berger kitabı gibi başladım. Fakat biraz ilerledikten sonra öyle olmadığını anladım. Ama bu kötü demek değil kesinlikle. Sadece işleyişe çok fazla adepte olamadım ve sürükleyici gelmedi ilk başlarda. Bu tabi okumamı etkileyen en büyülk unsur oldu. Fakat kitap ilerledikçe içine çekmeye başladı ve anladım ki bazen güzel şeyler için biraz zaman geçmesi gerekiyor. Tıpkı ağacın çiçek açması için aylarca beklemek gibi.
Oldukça özlü ve şiirsel girişimden hemen sonra güzel betimlemelerle devam edeceğimi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Aslında söyleyeceğim fazla bir şey konu. Neden derseniz bu filmi anlatmak gibi olur. Evet kitap okuyor gibi değil, sanki film izliyor gibisiniz bu kitabı okurken. Elbette konuya değinmeden olmaz. Kitap 68 kuşağını anlatıyor desem sanırım yanlış bir tanımlama yapmış olmam. 68’de kıyıda kalmış hayatları teyet geçiyoruz bu kitap ile birlikte. Kendini içkiye, kumara ve hiçbir şeye vermiş karamsar insan Max, enteresan insan kadını Madeleine, çok çözemediğim Mathieu ve onun anaç karısı Mathilde kitabımızda bu insanlardan bazıları. Tarih öğretmeni Marco ve onun hayatta ki en büyük fantezisi de var tabi bu kitapta.
Kitapta karakterler ve hayatları dışında bizlere gösterilen bir kapitalist düzen eleştirisi var. Tüm olayların bir şekilde bağlantı noktası olan sisteme sert bir tokat ama etkisiz bir tokat çarpıyor Berger. Kötü olaylar bir şekilde ilerlese de kötü bir karakteri aramak yerine, kötülüğün nereden geldiğini bilerek okuyorsunuz her satırı. Bunu bizlere yansıtmayı en iyi şekilde başaran John Berger, sonrasında bizlere tüm bu zamanların karamsarlıklarla dolu mu yoksa iyimser bir dönem miydi sorusu ile başbaşa bırakıyor. Eminim her okuyan için farklı anlamlar çıkacaktır.
İyi okumalar.
Kitap adı: 2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus
Orijinal adı: Jonas Qui Aura 25 ans En l’an 2000
Yazar: John Berger
Çeviri:
Yayınevi: Metis Yayınları
Sayfa: 144
Baskı: 1997
Tür: Tiyatro
2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus – John Berger
Arka kapak;
1968’in çalkantılarından birkaç yıl sonra çekilen film, 2000 yılında 50-60 yaşlarında olacak sekiz ana kişinin etrafında gelişir. Senaristlerin “küçük kahinler” diye adlandırdıkları bu kişiler, toplumdaki başarı ölçütlerine vurulduğunda başarısız kişilerdir, kısmen tplumun sınırlarında yaşarlar, “palyaçolar gibi ipsiz sapsız yaratıklardır, ama onlara sorarsanız dünyanın ipi sapı olmadığını söylerler ve haksız da sayılmazlar”. Ama hepsinin de kendilerine özgü birer dünyaları ve kendilerine ilişkin kehanetleri vardır.
“Bu yüzyılla ilgili büyük kehanetler siyasal ve devrimci nitelikteydi. Bu kehanetlerin Batı Avrupa’da ve ABD’deki son anı 1968’di. Bu kehanet gerçekleşmedi. Büyük kehanetlerin tehlikesi megalomani ve kimi zaman onunla birlikte kendini gösteren sorumsuzluk, bir de birdenbire gelen düşkırıklığıdır.”
Böyle diyor bu kitabın, senaryonun yazarları.
Kitabın yayıncıları ise bu filmi izlediklerinde, henüz 25 yaşına basmamışlardı. Onların kehanet ânı da ’68 değil, ’78 yılıydı. Kendilerini filmde yeni doğan çocukla değil, yetişkin karakterlerle bir tuttular filmi izlerken.:
“2000 yılında Yunus 25 yaşında olacak. 25 yıl sonra yüzyıl onu tükürüp çıkartacak.”
“Daha doğrusu kusacak.”
“Tarihin balinası 2000 yılında 25 yaşına basacak olan Yunus’u midesinden çıkartacak. Yunus’u pislikten kurtarmak için 2000 yılına kadar vaktimiz var.”
Bugün bu kitabın okurları, en azından bir kısmı, 25 yaşına basmamış olacak. 2000 yılında basacaklar 25 yaşına. Artık, onları 2000’e kadar pislikten kurtarmak için vaktimiz kalmadı. Yine de bizler, hep birlikte pislikten kurtulabileceğimiz umudunu hiç yitirmedik!
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Yorum yok