Paris Sıkıntısı – Charles Baudelaire

10 Ara Paris Sıkıntısı – Charles Baudelaire

Paris Sıkıntısı kolay bir kitap değil. Charles Baudelaire kolay okunan bir yazar değil. Hayal gücünü anlatırken, hayal gücünüzü zorlamanızı, kelime haznenizde ne var ne yok kullanmanızı isteyen bir yazar. Metinleri sert metinler. Herkesin ilk seferde anlayacağı, gün gibi aşikar, pırıl pırıl bir netlikte değil asla. Her zaman bir anlatılanın, bir anlatmak istediği var. Altında neler barındırıyor bir cümle iyi düşünmek gerekir.

Charles Baudelaire 1821’de Paris’de doğdu. Kötü ötesinde bir çocukluk geçirdi ve babasını 1827’de kaybetti. Güzel geçmeyen hayatında bir darbeyi de okuldan gördü ve 1839’da okuldan atıldı. Nedeni ise disiplinsizlik. Zoraki bir Hukuk öğrenimini redederek, Quartier Latin’de bohem bir hayat geçirmeye başladı. 20 Yaşında Hindistan’a gitti ve 1842’de Fransa’ya geri döndü. Jeanne Duval ile tanıştı bir ilişkiye başladı. Babasının mirasını aldı fakat bunuda değerlendiremedi ve elinden alındı ailesi tarafından. Çizilen tabloya bakacak olursanız çok güzel bir hayat geçirmemiş yazarımız. Haliyle böyle bir yaşantıdan, pembe panjurlu ev öyküleri ya da şiirleri çıkmaz. Çıkacak olanlar biraz sıkıntılı olur.

Yazar bizlere güzel bir öğüt vermiş. “Sarhoş olun” Yapabileceğimiz başka ne var ki demiş. Sadece bunu değil bir de çok güzel söz, bir çok güzel dörtlükler bırakmış bizlere;

“Ne kadar ozan olursam olayım, umduğunuz kadar aldanmıyorum, o yapmacıklı ağlamalarınızla beni fazla yorarsınız, yabanıl kadınmışsınız gibi davranacağım size, ya da sizi boş bir şişe gibi fırlatıvereceğim pencereden.”

Kısa öyküler gibi şiirleri okudukça, içinizde ki melankoli sizi en son nerede ya da kimde takılı kaldıysanız ona götürecektir.

İyi okumalar.

Kitap adı: Paris Sıkıntısı
Orijinal adı:
Yazar: Charles Baudelaire
Çeviri: Tahsin Yücel
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
Sayfa: 128
Baskı: 2015
Tür: Tiyatro

paris-sikintisi-charles-baudelaire

Arka kapak;
Charles Baudelaire (1821-1867); 1857’de yayımlanan Kötülük Çiçekleri’nin yanısıra, Avrupa’ya tanıttığı Poe çevirileri ve eleştirel yazılarıyla da 19. yüzyılda edebiyatı yenileyen en önemli modern ustalardan biridir.
Baudelaire’in 1862’de tamamladığı ancak ölümünden iki yıl sonra yayımlanan Paris Sıkıntısı ise, yaklaşık 150 yıldır, düzyazı şiirin dünya edebiyatındaki anıt yapıtlarından biri sayılmaktadır.
Tahsin Yücel (1933); Dergilerde ilk ürünlerinin yayımlandığı 1950’den günümüze, edebiyatımızın son elli yılına damga vuran en önemli ustalarındandır.
Gerek öykü ve roman, gerekse deneme ve eleştirel çalışmalarıyla ufuk açan bu önemli yazarın Balzac’tan Flaubert’e, Gide’den Camus’ye çeviri edebiyatımıza katkılarıysa, 80 kitabı aşmaktadır.

Metin Yılmaz
metin@metinyilmaz.com.tr

İzmir doğumlu. Web geliştirme uzmanı olarak çalışır. Seyahat etmeyi sever. Okumayı sever. İstanbul'da yaşar, Ege'yi özler.

Yorum yok

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend