11 Oca Örtünmenin Anlamları – Bedriye Yılmaz
Bilgisizlik ve empati eksikliğinin, gündemden bir türlü düşmeyen ve ısrarla insanlarımız arasında bir çeşit gerginlik unsuru olarak devam eden “örtünme” tartışmalarının altında yatan iki neden olduğunu düşünmeden edemiyorum. Dolayısıyla, birbirimizi anlamak ve daha kötüsü bilgisizce yapılan yorumlarla birbirimizi kırmamak için okumak ve öğrenmek boynumuzun borcu olsa gerek. Tam da bu noktada “Örtünmenin Anlamları” adlı kitabı, kafamızdaki soru işaretlerini gidermek en önemlisi de karşımızdakini “anlayabilmek” için paha biçilmez bir nimet olarak görüyorum. Hiçbir taraf gözetmeksizin, adım adım “örtünme” algısını konu alan bu kitabı hepimiz okusak, bu bitmeyen tartışmaları bir nebze olsun azaltabilirdik belki de. Toplum olarak bu soruna bir çözüm bulabilirdik, kim bilir?
Yazar, örtünmenin nasıl toplumsal bir soruna dönüştüğünü şöyle anlatıyor kitabında:
“Örtünme, derin bir tarihe ve yaygın bir coğrafyaya sahip masum bir gelenektir. Masumiyetle kastedilen, örtünmenin, kendisini olumsuzlayan niteliklerden uzak olduğu kadar yücelten niteliklerden de uzak olmasıdır. Ancak bu gelenek son iki yüzyıldır modernizmin gerek batıcı(çağdaş) gerekse İslamcı söylemleriyle ve bu söylemlerin çatışma alanında masumiyetini yitirip toplumsal bir soruna dönüşmüştür.”
Elbette bu çoğumuzca bilinen bir olgu haline geldi artık. Peki ya geldiğimiz noktadan öncesi? Yüz yıl önce örtünme ne anlama geliyordu? Bin yıl önce? Örtünme ne zaman doğdu? Hititler gibi ilk çağ uygarlıklarında örtünme neyin sembolüydü? Örtünme yalnızca İslam dinine mi aittir?
Okurken bu sorulara ve daha fazlasına cevap alıyorsunuz. Daha da güzeli, yazar, okuyucuyu, ilk insanın doğuşundan başlayan bir yolculuğa çıkarıyor ve örtünmenin günümüzde “toplumsal bir sorun” haline gelene kadarki ömrünü gözler önüne seriyor.
Yazar tüm bu soruları “objektif” bir şekilde cevaplamakla da kalmıyor. İlahiyatçı kimliğiyle, Nur ve Ahzab surelerindeki örtünmeyi emreden ayetlerin, dönemlere ayrılmış ayrıntılı tefsirlerini de sunuyor. Üstelik yazarın tefsir anlayışının ne kadar yerli ve güzel olduğunu kitabın önsözünde yazdığı şu cümlelerden anlayabiliyorsunuz:
“…bin dört yüz yıl öncesine ait bir metnin bugün yorumlanmasında, bin dört yüz yıllık tarihi sürecin, bu süreçte olup bitenlerin ve bu olup bitenlerin metnin yorumlanması üzerindeki etkisinin dikkate alınması gerekliliği ortaya çıkar.”
Aynı dili paylaşan insanların bile anlaşamadığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu yüzden farklı bir dille yazılmış kutsal kitabı doğru anlamak ve bizden farklı görüşe sahip insanlarla karşılaştığımızda bu çerçeveden bakabilmek için bu kitabı okumak iyi bir seçim diye düşünüyorum,
Sevgiler.
Kitap adı: Örtünmenin Anlamları
Yazar: Bedriye Yılmaz
Yayınevi: İz Yayıncılık
Sayfa: 311
Baskı: 2008
Tür: Araştırma, İnceleme, Sosyoloji
#Örtünmenin Anlamları – Bedriye Yılmaz #Örtünmenin Anlamları #Bedriye Yılmaz
- Like
- Digg
- Del
- Tumblr
- VKontakte
- Buffer
- Love This
- Odnoklassniki
- Meneame
- Blogger
- Amazon
- Yahoo Mail
- Gmail
- AOL
- Newsvine
- HackerNews
- Evernote
- MySpace
- Mail.ru
- Viadeo
- Line
- Comments
- Yummly
- SMS
- Viber
- Telegram
- Subscribe
- Skype
- Facebook Messenger
- Kakao
- LiveJournal
- Yammer
- Edgar
- Fintel
- Mix
- Instapaper
- Copy Link
Yorum yok