Hayvan Çiftliği – George Orwell

21 May Hayvan Çiftliği – George Orwell

Hayvan Çiftliği hakkında belki binlerce cümle dökülebilir ortaya. Kahramanların gerçek dünyada temsil ettikleri, eleştirdiği izm’ler, simgeler ve daha bir çok şey hakkında, sayfalarca yazı karalanabilir. Fakat bana kalırsa, kitabı yaklaşık yarım yüzyıldır hala ayakta tutan, her şeyden önce Orwell’in anlatım tarzı, anlatırken kullandığı çarpıcı üslup, döneminde bu eleştiriyi yazarken içinde bulundurduğu cesarettir. Öyle bir üslubu var ki, kitabı okurken, karakterlerin bir hayvan olduğu gerçeğini unutuyorsunuz, kimi zaman kendinizle kıyaslayıp, dehşete kapılıyor; sarsılıyorsunuz. Kafka’nın söylediği gibi, eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki? Hayvan çiftliği bu sorunun hakkını sonuna kadar verebilen bir eser.

Bu kadar geç okuduğum için pişman olduğum bir kitap. Daha öncesinde elime birkaç kez aldığım ve birkaç sayfa okuduktan sonra bıraktığım olmuştu. Ne kadar büyük bir hata yaptığımı, okuduktan sonra fark edebildim ancak. Bu nedenle, eğer Hayvan Çiftliği’ni okumadıysanız, hemen bu cümlede bu yazıyı okumayı bırakıp, elinize Hayvan Çiftliği’ni alın. Hayatınıza yeni bir pencere açıldığını mutlaka göreceksiniz.

hayvan-ciftligi-george-orwell-22

Kitabın en sevdiğim karakterlerine de değinmek istiyorum. Bunlardan biri yaşlı ve inatçı bir eşek Benjamin. Yaşlı kuşağı temsil eder ve her yeniliğin bir gün geçeceğini düşünür. Benjamin’i sevmemin nedeni, kitap boyunca yaşananları boylu boyunca hatırlayan ve her şeyin farkında olan neredeyse tek hayvan olması. Bir çeşit boşvermişlik içinde olsa bile, içlerinde bilincini tam anlamıyla koruyabilen nadir hayvanlardandı.

hayvan-ciftligi-george-orwell-23

Diğeri de, meçhul ve talihsiz bir sonla veda eden Boxer adlı at. Zeki sayılmasa bile çalıştığı ve tabiri caizse pisi pisine gittiği için, içimi acıtan bir karakter oldu. Kendisi, sovyetlerdeki işçileri temsil eder.

Kitapta, en başta konulan kuralların ve değişmez yasaların, baştakilerin çıkarlarına göre zamanla ‘fark ettirmeden’ nasıl şekillenebileceğini çarpıcı bir şekilde izleyebiliyorsunuz.

Zaten son cümleyi okuduğunuz anda, bu güzel eser aklınızdan uzun yıllar çıkmayacak bir iz bırakıyor aklınızda.

İyi okumalar dilerim,

Sevgiler…

(Görseller:Deviantart)

Kitap adı: Hayvan Çiftliği
Orijinal adı: Animal Farm
Yazar: George Orwell
Çeviri: Celal Üster
Yayınevi: Can
Sayfa: 160
Baskı: 2014
Tür: Roman

#Hayvan Çiftliği – George Orwell #Hayvan Çiftliği #George Orwell

Kitap Etiketleri:
Zeynep Yılmaz
zeynep96yilmaz@gmail.com

1996 İzmir doğumlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenci olan okuyucumuz, kitap okumayı ve yazmayı çok seviyor.

1Comment
  • hilalkg44@gmail.com'
    hilal kaçar
    Posted at 18:22h, 15 Mayıs Yanıtla

    George Orwel ile tanışmam Hayvan Çiftliği kitabı oldu. Kitabın kapak tasarımı bir çocuk kitabını anımsattığı için uzunca süre görmezden geldim. Fakat online satış sitesi olan kidega.com tatlı müşteri temsilcisi bana bu kitabı mutlaka okumamı tavsiye etti. Şimdi neden bu kadar ısrar ile tavsiye ettiğini daha iyi anlıyorum.
    Distopik eserleri sevmeyenleri bile sevdirecek olan Hayvan çiftliği okunmaya değer eserler arasında.

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Yazılar izinsiz kopyalanmamalı!
Send this to a friend